Obchodné podmienky

Obchodné podmienky Zaslat s.r.o. platné od 01.09.2024

Obchodné podmienky

A. Úvodné ustanovenia

  1. Tieto všeobecné obchodné podmienky (ďalej len "Obchodné podmienky") bližšie vymedzujú a upresňujú obchodné a právne vzťahy medzi poskytovateľom služby, ktorým je spoločnosť Zaslat s.r.o. so sídlom Krkonošská 1557/8, Praha 2, 120 00, Česká republika, IČO: 03672808, DIČ: CZ03672808, zapísaná v obchodnom registri mestského súdu v Prahe, spis 236113 C (ďalej aj "Poskytovateľ" alebo "Prevádzkovateľ") a objednávajúcim (ďalej aj "Objednávateľ").
  1. Obchodnou činnosťou poskytovateľa je zasielateľstvo.
  1. Poskytovateľ je majiteľom stránky www.zaslat.cz a www.zaslat.sk (ďalej len "Webová stránka") a všetkých autorských a príbuzných práv spojených s menom a značkou Zaslat.cz a Zaslať.sk.
  1. Zasielateľská zmluva je uzatvorená písomne alebo vzniká okamihom, kedy Poskytovateľ akceptuje požiadavku Objednávateľa (pomocou webovej stránky, e-mailom, prostredníctvom mobilnej aplikácie alebo telefonicky) na vykonanie prepravy zásielky za podmienok určených Objednávateľom. Poskytovateľ si vyhradzuje, že každá objednávka služieb Objednávateľom je zároveň vyjadreným súhlasom s Obchodnými podmienkami Poskytovateľa a obchodnými podmienkami vybraného dopravcu a odoslaním objednávky sa Objednávateľ zaväzuje dodržiavať ustanovenia v nich obsiahnuté predpokladá rešpektovanie ustanovení v nich obsiahnutých.
  1. Zasielateľskou zmluvou poveruje Objednávateľ spoločnosť Zaslat s.r.o. uzavretím Zasielateľskej zmluvy s Dopravcom, ktorý spĺňa podmienky realizácie služby. Zmluvu uzatvára Poskytovateľ vo vlastnom mene na účet Objednávateľa. Poskytovateľ nevykonáva prepravu zásielok. Poskytovateľ iba obstaráva Dopravné služby - Dopravcu, a to s vynaložením potrebnej starostlivosti tak, aby čo najlepšie vyhovovali záujmom Objednávateľa. Poskytovateľ nezodpovedá za prevedenie obstarávanej prepravy zásielky, ktorú obstaral. Prevzatie, prepravu a doručenie zásielky a zabezpečenie organizácie dopravy vykonáva Dopravca vybraný Poskytovateľom a zodpovedá za vykonanie Prepravy.
  1. Všetky zmluvné vzťahy medzi Poskytovateľom a Objednávateľom sú uzavreté v súlade s právnym poriadkom Českej republiky. Právne vzťahy neupravené Zmluvou alebo týmito Podmienkami sa riadia Občianskym zákonníkom (č. 89/2012 Zb.) v znení neskorších noviel.
  1. Parametre zásielok a prepravné podmienky sa riadia Obchodnými podmienkami vybraného Dopravcu. Reklamácie sa riadia výlučne reklamačným poriadkom Dopravcu, v ktorého úseku prepravy došlo k škodovej udalosti, a reklamačným poriadkom poskytovateľa.
  1. Obchodné podmienky zvoleného Dopravcu sú priložené k Zasielateľskej zmluve a stávajú sa súčasťou podmienok Poskytovateľa. Objednávateľ potvrdením objednávky s nimi vyjadruje súhlas.

B. Pojmy

  1. Poskytovateľ (Prevádzkovateľ, Zasielateľ) – obstaráva Príkazcovi vlastným menom na jeho účet prepravu Zásielky.
  1. Objednávateľ (Príkazca, Zákazník) – fyzická, alebo právnická osoba objednávajúca služby u Poskytovateľa.
  1. Dopravca (Zmluvný dopravca, Dopravca) – subjekt odlišný od Prevádzkovateľa, špecializovaná externá prepravná, alebo kuriérska firma, ktorá fyzicky prepravuje zásielku a je sprostredkovaná Poskytovateľom.
  1. Vlastní dopravca – subjekt odlišný od Prevádzkovateľa, zmluvný partner Prevádzkovateľa a Objednávateľa, ktorému Prevádzkovateľ na základe Čiastkovej zmluvy o odovzdaní dát odovzdá dáta tvoriace Zásielku Objednávateľa. Prevádzkovateľ u Vlastného Dopravcu nesprostredkúva Dopravcu, len odovzdáva dáta Objednávateľom zazmluvnenému Dopravcovi.
  1. Odosielateľ – fyzická osoba predávajúca zásielku kuriérovi.
  1. Príjemca (Adresát) – subjekt označený takto na zásielke, ktorému má byť zásielka určená.
  1. Porovnávací a Objednávkový Systém (Objednávkový systém, Zaslať.sk) – online rezervačná služba umožňujúca porovnať a objednať prepravné služby poskytované partnermi Poskytovateľa (Dopravcovia), správu zásielok, platby za služby Objednávateľom. Slúži na zaznamenávanie dát týkajúcich sa obsahu, hmotnosti, rozmerov, hodnoty zásielok a adresných údajov, na základe ktorých vypočítava cenu prepravného, ktorá je pre Poskytovateľa pri dojednávaní služieb záväzná. Systém je k dispozícii na webových stránkach Poskytovateľa. Za objednávkový systém sa považuje aj rozhranie mobilnej aplikácie Poskytovateľa, sprostredkujúce služby Zaslať.sk.
  1. Užívateľský účet – časť webového rozhrania na stránkach Poskytovateľa, prístupného iba Objednávateľovi po zadaní prístupových údajov, slúžiaci na obsluhu Objednávkového systému.
  1. Zásielka – obálky, balíky a ďalšie zásielky pripravené Objednávateľom na vyzdvihnutie kuriérom podľa poriadkom stanovených zásad balenia.
  1. Balík – zásielka odoslaná Príjemcovi na základe jedného nákladového listu. Jedna zásielka môže byť tvorená niekoľkými balíkmi.
  1. Hromadná zásielka – zásielka skladajúca sa z niekoľkých balíkov zaslaných jednému príjemcovi. Počet balíkov v takej zásielke musí byť rovnaký ako počet nákladných listov.
  1. Listová zásielka (DOX) – zásielka v pevnej obálke do 1 kg.
  1. Balíková zásielka – zásielka nepresahujúca parametre Nadrozmernej zásielky podľa bodu 20.
  1. Kusová zásielka – zásielka iná ako listová alebo balíková, s parametrami (pokiaľ nie je v podmienkach vybraného Dopravca uvedené inak.
  1. Identifikačné číslo Zaslať.sk – unikátny kód generovaný Objednávkovým systémom pre každú objednávku.
  1. Doručenie zásielky – odovzdanie zásielky určenému príjemcovi u prvých uzamykateľných dverí objektu na adrese zadanej príkazcom alebo osobný odber na výdajných miestach.
  1. Výdajné a Zberné miesto – výdajné a príjmové miesto Poskytovateľa alebo vybrané výdajné a príjmové miesto zmluvného Dopravcu. Aktuálny zoznam Výdajných a zberných miest je dostupný prostredníctvom Objednávkového systému.
  1. Dobierka – zásielka, oproti ktorej fyzickému vydaniu príjemcovi je zasielateľ povinný na základe pokynu príkazcu vybrať od príjemcu peňažnú dobierkovú sumu vo výške určenej príkazcom a následne ju poukázať na účet špecifikovaný príkazcom.
    1. Maximálny limit dobierky na jednu zásielku je 2 000 EUR.
  1. Skutočná hmotnosť – celková hmotnosť zásielky, ktorú zistí Poskytovateľ nebo Dopravca.
  1. Obvodová dĺžka – je daná súčtom dĺžky a obvodu zásielky. Obvodová dĺžka = 1x dĺžka + 2x šírka + 2x výška.
  1. Nadrozmerná zásielka – svojimi rozmermi, tvarom nezodpovedá nasledujúcim parametrom (pokiaľ nie je v podmienkach vybraného Dopravcu uvedené inak):
    1. maximálna hmotnosť 50 kg,
    2. maximálna dĺžka 175 cm,
    3. maximálna obvodová dĺžka 300 cm.
  1. Objemová hmotnosť – vyjadruje hustotu balíku, čo je množstvo priestoru, ktorý balík zaberá, v pomere k jeho skutočnej hmotnosti. V prípade ak objemová hmotnosť prekročí skutočnú hmotnosť, môže byť pre dopravcu rozhodujúca pre výpočet prepravného – typicky pri expresnej a leteckej preprave. Vzorec pre výpočet (každý Dopravca môže použiť iný): objemová hmotnosť = výška (cm) x dĺžka (cm) x šírka (cm) / 5000 (pokiaľ nie je v podmienkach vybraného dopravcu uvedené inak).
  1. Doplnkové služby – všetky ostatné doplnkové služby mimo službu prostého odoslania Zásielky.
  1. Čiastková zmluva o odovzdaní dát – zmluva uzavretá medzi Objednávateľom a Prevádzkovateľom, ktorou sa Prevádzkovateľ zaväzuje odovzdať určenému Vlastnému dopravcovi dáta o uzatvorenej zásielke, ktorú Objednávateľ zadal prostredníctvom Objednávkového systému.
  1. Prepravný štítok (Štítok) – doklad vytlačený k zásielke (balíku) Objednávateľom, povinný podľa podmienok Dopravcu a jeho služieb.
  1. Preprava (Špedícia, Prepravná služba) – služba, ktorú poskytuje Dopravca. To znamená príjem, preprava a doručenie zásielky.
  1. Kuriér (Vodič) c pracovník Dopravcu, ktorý doručuje Zásielku.
  1. Vnútroštátne zásielky – zásielky, ktorých preprava prebieha výhradne na území Slovenskej republiky.
  1. Medzinárodné zásielky – zásielky, ktorých preprava prebieha tiež mimo územia Slovenskej republiky.
  1. P.O.BOX – uzamykateľná poštová priehradka umiestená na pošte (z angl. Post Office Box).
  1. Pracovný deň – každý deň okrem soboty, nedele, štátneho sviatku či iného dňa pracovného pokoja v krajine, kde sa balík preberá či doručuje, alebo cez ktorú sa prepravuje.
  1. Kredit – súhrn peňažných prostriedkov Objednávateľa, ktoré poskytol Poskytovateľovi za účelom úhrady Objednávateľom zvolených služieb poskytovaných Poskytovateľom – najmä obstaranie Prepravy.
  1. Neprekonateľná prekážka doručenia – nesprávna adresa, nenájdenie príjemcu, neprístupné miesto doručenia, odmietnutie zásielky Príjemcom, nezaplatenie ceny tovaru v prípade dobierky alebo cla.
  1. Nemanipulovateľná (atypická) zásielka – zásielka, ktorú nie je možné, z dôvodu technických obmedzení, automaticky spracovať prostredníctvom technického triediaceho systému Dopravcu alebo bez ručného zásahu prepraviť po valčekovom dopravníku. Príkladom je zásielka zabalená v čiernej fólii, zásielka bez pevného ochranného obalu, zásielka, ktorá nemá kompaktný tvar kvádra, kocky alebo má tvar viac-hranného alebo guľatého tubusu, prípadne listovej obálky, zásielka tvoren niekoľkými pospájanými alebo zviazanými balíkmi alebo iný typ zásielky spomínaný v podmienkach vybraného dopravcu.
  1. Poškodením sa rozumie zmena stavu, t.j. zmena akosti, rozmerov, štruktúry, stálosti, zloženia vecí tvoriacich zásielku, ktorú je možné odstrániť opravou, alebo taká zmena stavu, ktorá sa síce nedá odstrániť opravou, ale aj napriek tomu je vec vhodná na svoj pôvodný účel.
  1. Zničením sa rozumie taká zmena stavu vecí tvoriacich zásielku, ktorú nie je možné odstrániť opravou a vec nie je možné naďalej používať na pôvodný účel.

C. Povinnosti Objednávateľa

  1. Objednávateľ sa zaväzuje, že sa pred uzavretím každej Zásielky dôkladne zoznámi s Prepravnými podmienkami každého Dopravcu, ktorého si zvolí na prepravu balíkov. Objednávateľ sa najmä zaväzuje k tomu, že nezadá na prepravu taký balík, ktorý by u daného Dopravcu podľa jeho Prepravných podmienok bol z prepravy vylúčený, a že každý balík bude riadne zabalený a pripravený na prepravu tak, ako budú vyžadovať Prepravné podmienky daného Dopravcu. Objednávateľ berie na vedomie, že Dopravcovia sú oprávnení svoje Prepravné podmienky meniť a aktualizovať.
  1. Objednávateľ prehlasuje, že údaje ním zadané na webových stránkach Poskytovateľa sú pravdivé a zodpovedajú skutočnosti. V prípade vyššej skutočnej hmotnosti alebo väčších rozmerov zásielky oproti zadaným údajom nemusí byť zásielka prijatá na prepravu a jedná sa o dôvod pre odstúpenie od prepravnej zmluvy. Odstúpenie od zmluvy o preprave z tohto dôvodu sa nedotýka nároku na dohodnutú odmenu za obstaranie prepravy. V prípade, že zásielka bude napriek tomu k preprave prijatá, zaväzuje sa Objednávateľ k doplateniu rozdielovej čiastky podľa novej kalkulácie ceny so zistenými parametrami, a ďalej manipulačného poplatku vo výške 20 EUR, alebo ekvivalent tejto sumy v miestnej mene, v prípade, že sa vstupné údaje po prevážení a premeraní budú líšiť od skutočných údajov o 10% alebo viac. Článok 2050 zákona č. 89/2012 sa týmto vylučuje. Poskytovateľ nemá povinnosť upozorniť na neúplnosť alebo nesprávnosť takýchto údajov. Nová kalkulácia ceny je založená na skutočných parametroch (skutočná hmotnosť, skutočné rozmery), ktoré zisťuje Dopravca pri prepravnom procese a následne ich odovzdáva Poskytovateľovi.
  1. Náklady navyše vyplývajúce z dodatočných požiadaviek Objednávateľa na vybraného Dopravcu idú na ťarchu Objednávateľa.
  1. V prípade, že Dopravca vyžaduje tlač a polepenie zásielky štítkom, ako je uvedené pri výbere Dopravcu na webových stránkach a v prepravných podmienkach vybraného Dopravcu, Objednávateľ prehlasuje, že štítok vytlačí a zásielku odovzdá Dopravcovi spolu s príslušnými štítkami. V prípade, že dotknutá zásielka nebude v čase príchodu Dopravcu označená v súlade s uvedenými požiadavkami, nemusí byť zásielka prijatá na prepravu a jedná sa o dôvod pre odstúpenie od prepravnej zmluvy. Odstúpenie od zmluvy o preprave z tohto dôvodu, sa nedotýka nároku na dohodnutú odmenu za obstaranie prepravy.
  1. Objednávateľ prehlasuje, že informácie obsiahnuté na štítku sú správne a v súlade so skutočnosťou.
  1. Objednávateľ je povinný odstrániť zo zásielky všetky zavádzajúce oznámenia, označenia, adresy, prípadne skôr použité štítky, ktoré nesúvisia s terajšou prepravou. Zásielka, ktorá nespĺňa tieto VOP, nemusí byť prijatá na prepravu a jedná sa o dôvod pre odstúpenie od prepravnej zmluvy. Odstúpenie od zmluvy o preprave z tohto dôvodu sa nedotýka nároku na dohodnutú odmenu za obstaranie prepravy. Objednávateľ sa zaväzuje v tomto prípade zaplatiť zasielateľovi manipulačný poplatok vo výške ceny prepravného podľa aktuálne platného cenníka zvoleného dopravcu. Obdobným spôsobom sa bude postupovať v prípade, že Objednávateľ dojedná vykonanie služby prostredníctvom servisu Zaslať.sk, avšak v deň príchodu Dopravcu pre zásielku bol neprítomný.
  1. Odstúpením od prepravnej zmluvy z dôvodov uvedených v časti C a H obchodných podmienok nie je dotknutý nárok na náhradu účelne vynaložených nákladov.
  1. Objednávateľ je povinný zabezpečiť riadne zabalenie a dôkladné zabezpečenie Zásielky podľa nasledovných podmienok:
    1. Riadny obal je závislý od prepravovaného tovaru, jeho fyzickej hmotnosti, rozmerov a ťažiska. V prípade Balíkovej prepravy môže byť podaný len celkom uzavretý balík v kartónovej krabici z 2 a viac vrstiev lepenky zodpovedajúcej povahe a hmotnosti tovaru. Vzhľadom k tomu, že sa zásielky triedia automaticky na jazdiacich pásoch, musí byť zásielka zabalená skutočne dôkladne. Vhodný obal musí byť okrem iného odolný proti pádu z výšky jedného metra. Kartónovú krabicu je potrebné prelepiť z každej strany lepiacou páskou. Objednávateľ je povinný dodržať pokyny Prevádzkovateľa týkajúce sa zabalenia Zásielky, ktoré sú presne špecifikované na webových stránkach v dokumente "Pokyny na balenie zásielok".
    2. Objednávateľ je povinný znemožniť prístup k obsahu zásielky bez zanechania viditeľných stôp.
    3. Objednávateľ je povinný podať jednotlivý kus zásielky na prepravu ako ucelenú manipulačnú jednotku v riadnom obale tak, aby bola pri preprave a pri manipulácii chránená pred stratou, poškodením, alebo zničením a aby nepoškodila spoločne prepravované zásielky, použitý dopravný prostriedok, zariadenie prekladiska v majetku, alebo v prenájme zasielateľa a zároveň neohrozila bezpečnosť všetkých osôb manipulujúcich so zásielkou.
    4. Je potrebné optimálne využiť priestor krabice. Vhodné rozmery a dostatočná kvalita obalového materiálu, ako aj úplné vyplnenie vnútorného priestoru krabice, chránia zasielaný tovar. Riadne oddelenie jednotlivých položiek v zásielke vhodným materiálom. Voľné balíky musia byť zabalené minimálne v kartónovom obale doplnenom sťahovacou fóliou, alebo prázdny priestor v balíku musí byť doplnený vypchávkami, prípadne iným materiálom. Na zásielky zabalené len do fólie, alebo igelitu nie je možné uplatniť reklamáciu poškodenia.
    5. Nie je možné prepraviť balík, z ktorého vyčnievajú dlhé a ostré časti tovaru.
    6. Krehký tovar je potrebné zabaliť do polystyrénu, alebo obaliť iným tlmiacim materiálom. Označenie "Pozor sklo" alebo "Krehké" vyzýva len k väčšej opatrnosti, ale nechráni tovar. Nálepka "Pozor sklo" alebo "Krehké" neochráni tovar a odosielateľa neoslobodí od jeho povinnosti tovar patrične zabaliť.
      1. Z dôvodu mechanického triedenia zásielok na prekladiskách dopravcu, bohužiaľ neponúkame službu, ktorá by umožňovala šetrnejšiu prepravu zásielok označených ako "krehké" alebo "neklopiť".
    7. Tovar atypických rozmerov, ktorý sa ťažko balí, je potrebné chrániť pod obalovou fóliou ešte iným vhodným obalovým materiálom.
    8. Fľaše a poháre umiestnené v zásielke musia byť zabalené v certifikovaných obaloch určených na balíkovú prepravu. Fľaše v balíku je potrebné chrániť ochrannou vrstvou umiestnenou na spodnej aj hornej časti, ako aj medzi fľašami.
    9. Nie je možné prijať zviazané balíky.
    10. Tovary na palete musia byť vzájomne spojené sťahovacou páskou tak, aby nedochádzalo k nakláňaniu zásielky alebo k jej svojvoľnému posunu.
    11. Každá zásielka musí byť zabalená a pripravená na prepravu správne, ak nebude zabalená v dostatočnej kvalite, vyhradzujeme si právo prepravu odmietnuť, prípadne neposkytnúť reklamačné konanie. V prípade hrubého porušenia Obchodných podmienok, ako je napríklad zasielanie tovaru uvedenom v zozname zakázaných vecí, nedostatočné zabalenie zásielky s následným poškodením iných zásielok, či majetku Poskytovateľa alebo Dopravcu, si Poskytovateľ vyhradzuje právo na náhradu vzniknutej škody Objednávateľom.
    12. Ak nie sú predmety správne zabalené, nemusí Dopravca zodpovedať za vady spôsobené obalom. Za poškodenie i stratu nevhodne zabalených zásielok zodpovedá Objednávateľ.
  1. Objednávateľ sa zaväzuje informovať Príjemcu o tom, že v prípade straty časti, alebo poškodenia zásielky je Príjemca povinný bezodkladne vyhotoviť zápis s kuriérom, ktorý bude obsahovať spôsob a rozsah poškodenia alebo čiastočnej straty. Protokol o poškodení musí byť vyhotovený v prítomnosti zástupcu kuriéra (požadovaný protokol musí byť čitateľne podpísaný príjemcom a zástupcom kuriéra doručujúceho zásielku).
  1. Objednávateľ sa zabezpečiť, že zásielka bude prijatá v cieľovom mieste. Objednávateľ je povinný informovať Odosielateľa o uzatvorenej zmluve s Dopravcom.
  1. Dopravca a Poskytovateľ má právo od Objednávateľa požadovať poskytnutie údajov o obsahu a povahe Zásielky. Objednávateľ je povinný tejto žiadosti o údaje vyhovieť.
  1. Všetky objednávky uskutočnené prostredníctvom používateľského mena a hesla Objednávateľa (potrebného k používaniu všetkých služieb popísaných v systéme) sa považujú za objednávku urobenú Objednávateľom.
  1. V prípade, keď sú predmetom služby zásielky obzvlášť cenné, je Objednávateľ povinný oznámiť Poskytovateľovi ich skutočnú hodnotu buď pre každý kus oddelene, alebo pre jeden balík, pričom za obzvlášť cennú zásielku sa považuje každá vec v hodnote vyššej ako 1000 EUR alebo balík v hodnote prevyšujúce túto sumu. Pokiaľ Objednávateľ nepriznal hodnotu zásielky vyššie popísaným spôsobom, bude prípadná náhrada škody limitovaná čiastkou 1000 EUR.
  1. Objednávateľ berie na vedomie, že objednávateľ a Dopravca v prípadoch, keď existuje dôvodné podozrenie, že zásielka Objednávateľa porušuje právne predpisy, Dopravca takúto zásielku bezodkladne oznámi príslušnej inštitúcii a zastaví prepravu a zaistí zásielky do doby kontroly vykonanej príslušným orgánom.
  1. Objednávateľ berie na vedomie, že Poskytovateľ môže požadovať uhradenie ceny za dodatočné služby nedohodnuté pri uzavretí Zasielateľskej zmluvy, ktoré objednávateľ, Odosielateľ alebo Príjemca od Dopravcu dodatočne vyžaduje a tiež pokuty účtované Dopravcom za nedodržanie prepravných alebo Obchodných podmienok Objednávateľom.
  1. Odoslaním objednávky sa Objednávateľ zaväzuje, že Zásielka bude pre Dopravcu pripravená na prevzatie na adrese vyzdvihnutia v čase medzi 8:00 a 18:00 hod. vybraného dňa. V prípade nepredvídaných okolností na strane dopravcu možno vykonať prevzatie vo vybraný deň aj skôr alebo neskôr. Výnimočne môže dôjsť k tomu, že v dôsledku nepredvídateľných okolností na strane Dopravcu bude vyzdvihnutie vykonané až ďalší pracovný deň.
  1. Ak Odosielateľ Dopravcovi zásielku nepredá, prípadne takýto zvoz nezruší zaslaním emailu na adresu info@zaslat.sk, potom je Poskytovateľ oprávnený za uskutočnenie takéhoto márneho pokusu o vyzdvihnutie zásielky (márny zvoz) požadovať od Objednávateľa úhradu príplatku vo výške 8 EUR s tým, že týmto nie je obmedzený nárok Poskytovateľa na náhradu škody.

D. Povinnosti a záväzky Poskytovateľa

  1. Všetky ceny uvedené na webových stránkach Poskytovateľa sú vrátane DPH, pokiaľ nie je uvedené inak.
  1. Poskytovateľ si vyhradzuje právo na zmenu cenníka. Ďalej si potom vyhradzuje právo na zmeny v zavádzaní nových služieb, úpravu, alebo zrušenie existujúcich služieb, zavádzanie a zrušenie propagačných akcií alebo vykonávanie zmien v nich.
  1. Poskytovateľ sa prostredníctvom Objednávkového systému zaväzuje obstarať Objednávateľovi Dopravné služby, ktoré poskytujú zmluvní partneri – Dopravcovia. Poskytovateľovi za spomínané služby patrí odmena uvedená pri výpočte ceny prepravy v Objednávkovom systéme, alebo ktorá bola oznámená telefonicky.
  1. Informácie spojené so zásielkou, ako aj doklad o doručení je možné po dobu 1 roka spätne vyhľadať na základe písomnej žiadosti.
  1. Pri zmene adresy zásielky v priebehu prepravy, vykoná Poskytovateľ alebo Dopravca upresnenie a následné doručenie zásielky na správnu adresu. Následné doručenie po prvom neúspešnom pokuse o doručenie zásielky môže byť spoplatnené, podľa podmienok vybraného Dopravcu a jeho služby.
  1. Poskytovateľ sa zaväzuje informovať Objednávateľa o akejkoľvek informácii, ktorú dostane od Dopravcu, týkajúcu sa dopravy Zásielky Objednávateľa.
  1. Všeobecná premlčacia doba práv zo zasielateľskej zmluvy je 3 roky. Práva vzniknuté z celkového zničenia alebo straty zásielky či z jej poškodenia alebo oneskoreného doručenia sa premlčujú po 1 roku. Premlčacia doba začne plynúť odo dňa, kedy bola zásielka doručená, prípadne, keď mala byť doručená. Jednoročná premlčacia doba neplatí pri práve vzniknutom z úmyselného poškodenia povinnosti alebo ak je jednoročná premlčacia doba dohodnutá v neprospech slabšej strany (§ 630 ods. 2 NOZ). Ostatné práva zo zasielateľskej zmluvy sa premlčujú po 3 rokoch.
  1. Objednávateľ môže objednať službu Poskytovateľa 7 dní v týždni, počas celého dňa. Vnútroštátne alebo exportné Objednávky na zásielky, ktoré Poskytovateľ prijme po 17:45 hod., importné po 14:30 hod. a ďalej v sobotu, nedeľu alebo v štátny sviatok môžu byť realizované až nasledujúci pracovný deň.
  1. Poskytovateľ neposkytuje prepravu zásielok do P.O.BOX-u.
  1. Garancia vyzdvihnutia a doručenia: 1. Dodacie lehoty a termín vyzdvihnutia sa vždy uvádza odhadom a sú iba približné, nie zaručené. 2. Poskytovateľ neposkytuje garanciu doručenia, ak tak nie je priamo uvedené v popise služby, všetky tieto garancie preberá zvolený Dopravca. 3. Do prepravných časov prepravných služieb sa nepočíta deň prevzatia zásielky Dopravcom, pokiaľ nie je uvedené inak, doba potrebná pre colné kontroly, kontroly príslušných štátnych orgánov, opravu chybných colných dokumentov a pod., Omeškanie spôsobené vyššou mocou alebo okolnosťami vyplývajúcimi z prevádzky, ako aj okolnosťami, ktoré nemohol Dopravca odvrátiť alebo predvídať. 4. V prípade nedodania Dopravcom v termíne podľa expresnej prepravy je účtovaná iba preprava za ekonomický (štandardný produkt). 5. Náhrada za nedoručenie v čase expresného produktu je iba v rozdiele ceny za expresné a štandardné doručenie, v prípade omeškania 3 a viac dní oproti predpokladanému doručeniu, pri porovnaní cien u rovnakého dopravcu, ktorý bol vybraný pre danú zásielku. 6. Základný poplatok nezahŕňa dodatočné poplatky za služby použité pri procese objednávania, napr. dobierku, vrátenie dokumentov, atď. 7. Pri osobnom odbere na Výdajných miestach sa považuje za moment doručenia, vyzdvihnutie danej zásielky. 8. Doručenie zásielky v sobotu alebo v nedeľu je možné len u takto označených služieb a výhradne v prípade objednania resp. jej vyzdvihnutia Dopravcom v bezprostredne predchádzajúci piatok.

E. Obmedzenie zodpovednosti poskytovateľa

  1. Poskytovateľ nenesie nebezpečenstvo vzniku škody na zásielke počas prepravy, pokiaľ sám nevykonáva túto prepravu. Poskytovateľ zodpovedá iba zo škodu na prevzatej zásielke vzniknutej v čase pri obstarávaní prepravy. Poskytovateľ nezodpovedá za porušenie zmlúv uzavretých s Dopravcom, nezodpovedá teda Objednávateľovi za škody, ktoré mu vzniknú porušením prepravnej zmluvy zo strany Dopravcu.
  1. Zásielka môže byť v niektorých prípadoch vrátená z colného úradu pri exporte, alebo v danej krajine kvôli obsahu prepravovaného tovaru (nebezpečný tovar, výbušné látky, preprava vecí, ktoré do danej krajiny nie sú povolené prepravovať a pod.) A v týchto prípadoch nie je možné reklamovať prepravu.
  1. Poskytovateľ nezodpovedá za prípadné nedoručenie zásielky. Nezodpovedá za akúkoľvek inú, aj nepriamu škodu, nezodpovedá za ušlý zisk plynúci z používania servisu Zaslať.sk spojený so stratou, poškodením alebo oneskorením zásielky. Poskytovateľ nezodpovedá za objednávky nesplnené z technických dôvodov, ako sú napr. výpadok alebo poruchy webových stránok Poskytovateľa. Poskytovateľ nezodpovedá za zmeny a transakcie Objednávateľa. Skutočnou škodou sa rozumie suma, o ktorú sa zmenšila hodnota Zásielky.
  1. Objednávateľ je povinný zistiť si všetky potrebné informácie o možnosti prepravy tovaru do zvolenej destinácie a poskytovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za vrátenie tovaru Dopravcom, alebo colným úradom z dôvodu nesplnenia týchto podmienok. Objednávateľ berie na zreteľ rôzne pokyny a podmienky pre doručovanie pre rôzne prepravné spoločnosti.
  1. Ak poskytne Objednávateľ nesprávne údaje o obsahu zásielky alebo ju zle zabezpečí, ide o dôvod zbavenia sa zodpovednosti za poškodenie alebo nedoručenie zásielky.
  1. V prípade, že Objednávateľ spája zásielky, pričom by tieto umiestnil do oddelených škatúľ, zásielka sa oddelí počas prepravy a Príjemca podpíše príjem zásielky / zásielok, nemôže sa Objednávateľ domáhať svojich práv vyplývajúcich zo straty, čiastočnej straty alebo zničenia.
  1. V prípade straty alebo zničenia časti zásielky sa odškodnenie počíta vo vzťahu k veľkosti časti zásielky, ktorej sa škoda týka.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť za zásielku, ku ktorej bol pripojený, alebo nalepený iný štítok vygenerovaný systémom Zaslať.sk a tým zásielka mohla zmeniť adresáta, alebo ďalšie jej parametre. Zásielka však obsahuje údaje o Poskytovateľovi ako platiteľovi.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť za chybné doručenie či nedoručenie Zásielky v prípade, že táto bola zle alebo nejednoznačne adresovaná alebo označená. Potrebný čas na colné odbavenie sa môže líšiť podľa miestnych predpisov a súvisiace výdavky nesie objednávateľ alebo adresát. V prípade balíkov určených na export, ak Príjemca nesplní svoje záväzky na uhradenie výdavkov spojených s colným odbavením, idú tieto výdavky na ťarchu Objednávateľa.
  1. Vo veciach realizácie objednávok a reklamácií je Objednávateľ jediným legitímnym vlastníkom zásielky, preto eventuálne náhrady budú poukázané na jeho bankový účet.
  1. Iba Objednávateľ je u Poskytovateľa oprávnený podať reklamáciu.
  1. Objednávateľ je povinný oznámenie o spôsobení škody doručiť Poskytovateľovi v lehote 7 dní od vzniku škody. Márnym uplynutím tejto lehoty jeho nárok na náhradu prípadnej škody zaniká. V prípade, že oneskorenie či nedoručenie zásielky Príjemcovi alebo nevykonanie dohodnutej objednávky zapríčinia: štrajk, pracovné spory, blokáda, zlé počasie, veľká premávka, mechanické poškodenie alebo preťaženie ciest a diaľnic či akákoľvek iná príčina vymykajúca sa kontrole Poskytovateľa alebo Dopravcu, ide o dôvod zbavenia sa zodpovednosti.
  1. Poskytovateľ nie je akokoľvek zodpovedný za ušlé výnosy, ušlý zisk, stratu trhov, stratu dobrej povesti, stratu zákazníkov, stratu v prevádzke, stratu príležitosti, a to aj keby si bol eventuálne vedomý, že by takéto škody alebo straty mohli vzniknúť. Rovnako nie je Poskytovateľ akokoľvek zodpovedný za akúkoľvek nepriamu, náhodnú, osobitnú alebo následne vzniknutú škodu alebo stratu, či už táto škoda vznikla akokoľvek, a to vrátane neobmedzeného porušenia zmluvy, nedbanlivosti a opomenutia.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť, ak ide o prípady, okrem zodpovednosti dopravcu podľa ustanovení medzinárodných dohovorov alebo národného práva.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť, ak nesplní voči Odosielateľovi akékoľvek záväzky, pokiaľ tieto záväzky vyplývajú:
    1. z okolností mimo kontroly Poskytovateľa alebo Dopravcu ako živelné nebezpečenstvo, zemetrasenia, cyklóny, búrky, záplavy, požiare, choroby, hmly, sneh alebo mráz,
    2. zo zásahov vyššej moci, najmä: vojen, nehôd, činov verejných nepriateľov, štrajkov, embárg, ohrozenia zo vzduchu, miestnych sporov alebo občianskych nepokojov,
    3. z národných alebo miestnych narušení prevádzkovo-technického zabezpečenia leteckých alebo pozemných dopravných sietí a technicko-technologických problémov dopravných alebo prepravných prostriedkov alebo obdobných zariadení,
    4. skryté vady alebo vnútorné vady zásielky,
    5. z trestných činov tretích osôb ako napr. lúpež alebo podpaľačstvo,
    6. z porušenia povinností podľa týchto Podmienok (alebo porušenia inej strany, ktorá má záujem na zásielke a spôsobila porušenie),
    7. z toho, že hmotnosť alebo rozmery zásielky nesúhlasia s deklarovanou hmotnosťou pri jej odosielaní,
    8. z toho, že obsah zásielky zahŕňa zakázaný druh tovaru, a Dopravca takúto zásielku prijal,
    9. z toho, že príjemca odmietne napríklad zaplatiť čiastku za dobierku, alebo Príjemca odmietne zásielku bez zadania vážneho dôvodu,
    10. z činu alebo zanedbania ktoréhokoľvek colného, bezpečnostného, štátneho alebo podobného úradníka alebo činiteľa leteckej spoločnosti či letiska,
    11. z odmietnutia Poskytovateľa vykonať akékoľvek nezákonné platby v zastúpení Objednávateľa.
  1. V prípade porušenia ustanovení prepravného poriadku vybraného Dopravcu alebo Zasielateľskej zmluvy Objednávateľom môže Poskytovateľ zablokovať alebo odstrániť účet Objednávateľa a tiež ihneď odstúpiť od Zasielateľskej zmluvy bez písomného odôvodnenia.
  1. Zodpovednosť Dopravcu za stratu alebo škodu na zásielke je obmedzená na čiastku za opravu alebo náhradu strateného či poškodeného tovaru, podľa toho, ktorá čiastka je nižšia, pokiaľ sa neuplatní iná zákonná povinnosť. Vo všetkých ostatných prípadoch platí:
    1. v prípade cestnej prepravy je limit základnej zodpovednosti stanovený na základe Dohovoru CMR (Convention on the Contract for the International Carriage of Goods by Road),
    2. v prípade leteckej prepravy je limit zodpovednosti stanovený na základe Varšavského dohovoru z roku 1929 v platnom znení.
    3. v prípade kombinovanej leteckej a cestnej prepravy je maximálna výška zodpovednosti stanovená v bode 17.a); alebo 17.b) podľa druhu prepravného prostriedku použitého v čase kedy došlo ku strate či poškodeniu.
  1. Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo na opravu ceny prepravy pred vyzdvihnutím zásielky, ak zistí, že preprava bola ponúkaná za nesprávnu cenu. V takom prípade musí Objednávateľa o správnej cene informovať a ten musí s úpravou ceny súhlasiť. V opačnom prípade nedôjde k uzavretiu kúpnej zmluvy a objednávka bude Prevádzkovateľom stornovaná.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť za nesprávne doručenie zásielky v prípade, keď Odosielateľ chybne označil zásielku a to:
      • Odosielateľ polepil zásielku nesprávnym prepravným štítkom.
      • Odosielateľ polepil zásielku viacerými prepravnými štítkami, prípadne neodstránil zo zásielky starý prepravný štítok.
      • Odosielateľ neskontroloval správne polepenie zásielky v prípade, že adresný štítok doviezol kuriér.

F. Doručenie

  1. Odovzdanie zásielky určenému Príjemcovi prebieha u prvých uzamykateľných dverí objektu (ak nie je využitá príplatková služba) na adrese zadanej Objednávateľom alebo osobným odberom na Výdajných miestach, ak to zvolená služba podporuje.
  1. Pri doručení odovzdáva Kuriér Príjemcovi starostlivo zabalený, presne a čitateľne adresovaný balík. Kuriéra nie je možné nechať pri doručovaní čakať; v prípade, že nie je možné zásielku ihneď odovzdať príjemcovi, môže byť doručovanie prerušené.
  1. Zásielka bude vydaná proti podpisu Príjemcovi alebo osobám, o ktorých možno podľa okolností predpokladať, že sú oprávnené zásielku prevziať. Predovšetkým sú to osoby prítomné v mieste adresáta a tiež osoby, ktoré disponujú plnou mocou a to aj mimo miesta doručenia. Príjemca, prípadne iná osoba podľa prvej a druhej vety tohto ustanovenia, doručenie zásielky potvrdzuje svojím podpisom na formulári Dopravcu. Kuriér neoveruje totožnosť, ak tak nie je uvedené u zvolenej služby, doručenie sa považuje za uskutočnené aj v prípade, že zásielku na doručovacej adrese prevezme osoba k prevzatiu zásielky neoprávnená, ak nemohol túto skutočnosť kuriér z jemu dostupných informácií posudzovať.
  1. Kuriér pri podpise požaduje aj krstné meno preberajúceho.
  1. Až po vyplatení zásielky (ak ide o dobierku) a po podpísaní dokladu o doručení môže Príjemca krabicu otvoriť, resp. skontrolovať jej obsah.
  1. Ak nedôjde k doručeniu v plánovaný deň z dôvodu, ktorý nie je na strane Kuriéra (Príjemca je neprítomný), prebehne ďalší pokus o doručenie v niektorom z ďalších pracovných dní. V prípade neprítomnosti Príjemcu je Kuriér oprávnený sa rozhodnúť, že balík doručí na alternatívnu adresu (susedná adresa alebo miestna pošta či doručovacie miesto). V tom prípade zanechá Kuriér na prvej adrese odkaz s informáciou o tom, kam bude Zásielka doručená.
  1. Pokiaľ k prevzatiu balíku nedôjde do 7 dní od prvého pokusu o doručenie, vyhradzuje si Poskytovateľ právo Zásielku na náklady Objednávateľa vrátiť, a to na adresu Odosielateľa. Vzniknuté náklady navyše budú v súlade s týmito Všeobecnými podmienkami naúčtované Objednávateľovi.
  1. Služba sa považuje za nevykonanú bez nároku na refundáciu, ak:
    1. nastanú prípady uvedené v odseku E, bod 15, v odseku C bod 8 a v odseku H obchodných podmienok,
    2. zásielka nebola zaplatená alebo zaplatená suma bola nižšia, než bolo stanovené a Objednávateľ alebo Príjemca odmietne zaplatiť poplatok alebo rozdiel v poplatkoch,
    3. zásielku nemožno doručiť Príjemcovi ani vrátiť Objednávateľovi z dôvodu chýbajúcej alebo nesprávnej adresy Objednávateľa.
  1. V prípade neprekonateľných prekážok pri doručení alebo v prípade, že žiadny pokus o doručenie nebol úspešný, je Poskytovateľ oprávnený vrátiť zásielku späť Odosielateľovi na náklady Objednávateľa. Ak to bude možné, bude čiastka odpočítaná z pre-paid účtu Príkazcu alebo bude Objednávateľovi zaslaná výzva na zaplatenie.
  1. Príjemca je povinný ponechať si Protokol o prevzatí zásielky a ukázať jeho originál v prípade reklamácie.

G. Reklamácie

  1. Poskytovateľ – prevádzkovateľ online systému Zaslať.sk ako taký nenesie zodpovednosť za prípadnú stratu či poškodenie Zásielky alebo jeho obsahu. Zodpovedá iba za výber Dopravnej služby – Dopravcu.
  1. Poskytovateľ nezodpovedá za plnenie Dopravcu. Prípadné nároky Objednávateľa voči Dopravcovi z prepravnej zmluvy uplatňuje Poskytovateľ vo vlastnom mene na účet Objednávateľa, ktorý je povinný poskytnúť Poskytovateľovi potrebnú súčinnosť, najmä poskytnúť dokumenty týkajúce sa zásielky, jej hodnoty a pod. Uplatňovanie nárokov Poskytovateľom podľa predchádzajúcej vety končí vybavením reklamácie Dopravcom v súlade s čl. G. 18.
  1. Na žiadosť Objednávateľa postúpi Poskytovateľ všetky nároky a práva voči Dopravcovi a poskytne Objednávateľovi potrebnú súčinnosť. Objednávateľ je potom oprávnený vymáhať nároky a práva na Dopravcu sám.
  1. Reklamácia u Zmluvného dopravcu podlieha lehotám a Obchodným podmienkam daného Dopravcu. Poskytovateľ uplatní svojím menom na účet Objednávateľa u Dopravcu nároky v súlade s podmienkami upravenými v článku. G. 5 až G. 16.
  1. Poskytovateľ ani Dopravca nenesie zodpovednosť za nevykonanie alebo nesprávne vykonanie prepravných služieb, najmä ak:
    1. zásielka bola zle adresovaná (vyskytla sa napr. chyba v priezvisku, ulici, čísle alebo v meste Príjemcu, v názve spoločnosti, a pod.),
    2. príjemca zmenil bydlisko alebo miesto, v ktorom sa nachádza sídlo (v prípade firmy),
    3. skutočný obsah zásielky nesúhlasí s deklarovaným obsahom pri odosielaní,
    4. hmotnosť zásielky nesúhlasí s deklarovanou hmotnosťou pri odosielaní,
    5. príjemca odmietne splniť podmienky doručenia zásielky (napríklad odmietne prebrať zásielku, alebo zaplatiť dobierku),
    6. nastanú prípady uvedené v odseku E, bod 15, v odseku C bod 8 a v odseku H obchodných podmienok, najmä sa jedná o predmety vylúčené z prepravy, nesprávne zabalené zásielky (tiež v prípadoch, keď sa nedostatočnosť zabalenia zásielky prejaví až po jej prevzatí) ,
    7. nastanú mimoriadne udalosti, medzi inými: zlé poveternostné podmienky (nízke teploty, hmla, napadnutie veľkého množstva snehu, poľadovica atď.), štrajky, povodne, zemetrasenia, požiare, a pod.
  1. V prípade poškodenia zásielky primerané náklady na opravu, ktoré sú nutné pre uvedenie zásielky do pôvodného stavu, vrátane nákladov na demontáž a montáž veci. Od týchto nákladov sa odpočíta cena speňažiteľných a využiteľných zvyškov vymenených častí. Ak sa poškodená zásielka neopraví a je použiteľná k pôvodnému účelu aj s poškodením, potom má Objednávateľ nárok na náhradu škody vo výške rozdielu cien zásielky pred poškodením a po vzniku škody. Hodnota poškodenej zásielky je suma stanovená odborným posudkom, prípadne čistý výťažok z predaja poškodenej zásielky, pokiaľ Objednávateľ s predajom súhlasí.
  1. V prípade zničenia alebo straty zásielky skutočnú hodnotu zásielky v čase prevzatia zásielky Dopravcom, prípadne jej časti, ak sa stratí alebo zničí len jej časť. Hodnota zásielky je udaná v zmluve medzi Poskytovateľom a Objednávateľom.
  1. U poškodených zásielok je Objednávateľ, Príjemca i Poskytovateľ povinný umožniť obhliadku zásielky aj prípadnej tretej osobe určenej Poskytovateľom či Dopravcom.
  1. V prípade, že podkladom pre stanovenie hodnoty poškodeného či nezvestného obsahu zásielky je daňový doklad v zahraničnej mene, prepočíta sa suma na tejto faktúre uvedená podľa výmenného kurzu vyhláseného Českou národní bankou platného ku dňu prevzatia zásielky k službe.
  1. Zásielka sa považuje za stratenú, ak nepríde na miesto určenia uvedeného v nákladnom liste do 14 dní od predpokladaného času doručenia v prípade vnútroštátnej zásielky a do 30 dní v prípade medzinárodnej zásielky.
  1. Zjavné porušenie alebo poškodenie obalu a zistených strát môže byť spochybnené najneskôr pri doručení Zásielky za prítomnosti Kuriéra, spísané v deň doručenia zásielky. O rozsahu poškodenia alebo čiastočnej strate obsahu zásielky musí byť na mieste spísaný Protokol o poškodení (škode).
  1. V prípade škody, ktorá nie je pri doručení zjavná, vznikne oprávnený nárok na náhradu iba v prípade, ak je tento nárok predložený Objednávateľom do 3 pracovných dní od doručenia alebo vrátenia zásielky a ak boli príčiny poškodenia preukázateľne na strane Dopravcu. Pri neporušenom balení zásielky nemusí Dopravca zodpovedať za mechanické, elektrické, alebo elektronické poškodenie obsahu, aj keď vnútorné balenie zásielky bolo dostatočné.
  1. Reklamácie týkajúce sa straty, poškodenia, zničenia alebo straty obsahu zásielky musia obsahovať:
    1. názov alebo meno a adresu žiadateľa,
    2. pôvodnú reklamačnú sťažnosť alebo vytlačený reklamačný formulár,
    3. identifikačné číslo (ID) zásielky v rámci systému Zaslať.sk,
    4. popis obsahu zásielky vrátane uvedenia ceny jednotlivých položiek,
    5. číslo bankového účtu,
    6. originál nákladného listu (kópia ponechaná kuriérom), kópiu dokladu (overenú podľa originálu) potvrdzujúcu výšku škody v závislosti od jej typu (nákupnú faktúru, paragón, pokladničný doklad / dohodu o nákupe / predaji, originál výpočtu nákladov na výrobu produktu vystavený výrobcom alebo účet za opravu / kalkuláciu nákladov na opravu / faktúru za opravu) a pôvodný Protokol o škode (výtlačok patriaci poškodenému),
    7. posudok servisu, opravára alebo inej osoby, ktorá vykonala opravu zásielky, ak bola zásielka po škodovej udalosti opravovaná, alebo ak to vyžadujú okolnosti prípadu,
    8. fotodokumentáciu u zásielok s čiastočnou stratou alebo poškodením. Fotodokumentácia predložená Poskytovateľovi musí obsahovať aj fotografie obalu, prepravného štítku, ako aj obsahu zásielky tak, aby sa dalo posúdiť, či škoda na zásielke je v príčinnej súvislosti s poškodením obalu,
    9. v prípade nedoručenia zásielky čestné prehlásenie Príjemcu, že predmetnú Zásielku neprevzal,
    10. podpis žiadateľa,
    11. doklad preukazujúci oprávnenie na reklamáciu, ak ide o sťažnosť zástupcu žiadateľa. Všetky doklady musia byť zaslané na adresu Zaslat s.r.o., Sukova 49/4 602 00 Brno, alebo tiež na email reklamace@zaslat.sk.
  1. Nároky vyplývajúce z nesprávneho prebratia služieb, strácajú platnosť v prípade prijatia zásielky bez výhrad.
  1. Právo na uplatnenie nárokov vyplývajúcich z reklamácie môže byť Objednávateľovi pozastavené do doby, kým tento Objednávateľ nevyrovná všetky svoje úhrady, poplatky, náklady a ďalšie výdavky.
  1. Na reklamácie ohlásené po lehote uvedenej v bode 13, reklamácie nepresné alebo neúplné, reklamácie nahlásené po uplynutí lehoty na podanie sťažnosti, alebo reklamácie podané neoprávnenou osobou nebude braný ohľad.
  1. Po preskúmaní sťažnosti Poisťovateľom Dopravcu, oznámi Poskytovateľ, Dopravca alebo Poisťovateľ Dopravcu do 30 dní od prijatia úplnej dokumentácie reklamácie písomne žiadateľovi, že jeho reklamácia bola uznaná, čiastočne uznaná alebo zamietnutá. Za zoznámenie s rozhodnutím možno považovať aj odoslanie rozhodnutia o reklamácii na emailovú adresu Objednávateľa.
  1. Reklamácia sa považuje za uzavretú, ak Dopravca alebo Poisťovateľ menom Dopravcu odmietne uznať reklamáciu a tiež ak nezaplatí vymáhanú pohľadávku v termíne do 6 mesiacov odo dňa prijatia plnej dokumentácie reklamácie. Rozhodnutie Dopravcu o vybavení reklamácie Zásielky z konkrétneho reklamačného dôvodu je konečné a nemenné. K ďalším reklamáciám tej istej Zásielky z toho istého reklamačného dôvodu nebude Dopravca prihliadať.
  1. Objednávateľ, ktorému bola uznaná reklamácia, môže byť vyzvaný k vystaveniu Škodovej faktúry vo výške uznanej reklamácie.
  1. Postupy, podľa ktorých sa riešia škodové prípady, sú ďalej upravené Reklamačným poriadkom, ktorý je zverejnený na internetovej adrese https://www.zaslat.sk/reklamacny-poriadok a ktorým je Objednávateľ povinný sa riadiť.
  1. Ak Poskytovateľ uzná uplatnenú škodu v plnej výške, t.j. vo výške hodnoty prepravovanej Zásielky a Objednávateľovi oznámi, že škodu uhradí, je Objednávateľ povinný zaistiť vydanie poškodenej alebo zničenej zásielky Poskytovateľovi.
  1. Ak dôjde k poškodeniu, zničeniu alebo strate prepravovanej Zásielky a Objednávateľ uplatní u Poskytovateľa nárok na náhradu škody vo výške ceny zásielky a Poskytovateľ príkazcovi celú cenu zásielky uhradí, prechádza vlastnícke právo k zásielke z Objednávateľa na Poskytovateľa.

H. Predmety vylúčené z prepravy

  1. Objednávateľ je povinný o Podmienkach a týmito Podmienkami stanovených parametroch zásielok informovať tretie osoby, ktoré budú odovzdávať Dopravcovi zásielky na prepravu, a zabezpečiť, aby zásielky odovzdávané na prepravu na základe jeho objednávky vyhovovali týmto Podmienkam. Za splnenie týchto požiadaviek Objednávateľ zodpovedá rovnako, ako by zásielku na prepravu odovzdával sám.
  1. V prípade, že Objednávateľ odovzdá Dopravcovi na prepravu Zásielku vylúčenú z prepravy, a to bez jeho vedomia a jeho výslovného súhlasu, Poskytovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za akékoľvek škody vzniknuté v súvislosti s odovzdaním Zásielky a ďalším nakladaním s ňou. V takom prípade je Objednávateľ povinný uhradiť Poskytovateľovi všetky náklady s týmto spojené a všetku jemu vzniknutú škodu, a to ako u vnútroštátnych tak aj u medzinárodných zásielok.
  1. Poskytovateľ si vyhradzuje právo, aby obsahom prepravovanej Zásielky nebolo nasledujúce, a aj časti (ak tak nedovoľujú prepravné podmienky zvoleného Dopravcu):
    1. Zásielka tvorená viacerými spojenými krabicami,
    2. Zásielky, ktoré nie sú chránené alebo zabalené spôsobom zodpovedajúcim ich váhe, tvaru a povahe obsahu, alebo požiadavkám Dopravcu,
    3. Sypký tovar v sáčkoch alebo vreciach (okrem dopravcu Toptrans),
    4. Lístky z vylosovaných lotérií, pravé perly,
    5. Obligácie, zneužiteľné šeky,
    6. Drahé kovy a kamene, zlato, finančná hotovosť, kreditné karty, doklady, ceniny a pod.,
    7. Šperky a hodinky (okrem bižutérie a bežných hodiniek), ktorých hodnota presahuje 450 EUR alebo ekvivalent tejto sumy v miestnej mene za balík,
    8. Umelecké diela, antikvárne predmety,
    9. Zásielky, u ktorých chýbajú potrebné údaje o odosielateľovi a prijímateľovi, zásielky adresované iba smerovacím číslom (bez uvedenia úplnej a platnej adresy), zásielky adresované na P.O. Box prijímateľa,
    10. Zásielky obsahujúce drogy alebo lieky a psychotropné látky, s výnimkou predmetov, ktoré zasielajú zákonne oprávnené inštitúcie na vedecké alebo zdravotnícke účely,
    11. Živé živočíchy a rastliny,
    12. Pozostatky ľudí a živočíchov,
    13. Rýchlo sa kaziace potraviny, výrobky podliehajúce skaze, teplotne nestabilný tovar vyžadujúci riadenú teplotu,
    14. Nezabalená batožina (kufre, tašky, batohy, aktovky) bez sprievodu, pokiaľ to nedovoľuje vybraný dopravca,
    15. Zásielky tovaru spadajúceho pod režim ADR (nebezpečný tovar), zásielky, ktorých obsah by mohol spôsobiť škodu na majetku alebo zdraví (najmä: výbušniny, horľaviny, rádioaktívne látky, žieraviny alebo zapáchajúce látky, zbrane, repliky zbraní, muníciu a ďalšie látky),
    16. Tovar alebo zásielky, ktorých zasielanie je zakázané akýmkoľvek platným právnym predpisom (napríklad z dôvodu ich obsahu, zamýšľaného príjemcu alebo krajiny, z/do ktorej majú byť zaslané). Platné právne predpisy zahŕňajú všetky zákony, podzákonné právne normy (napr. vyhlášky, nariadenia či opatrenia), na základe ktorých možno uložiť sankciu, ďalej potom akékoľvek obchodné obmedzenia a hospodárske sankcie voči krajinám, osobám či subjektom (napr. vyhlásenie embarga), vrátane opatrení, ktoré boli zavedené Organizáciou Spojených národov, Európskou úniou a členskými štátmi Európskej únie,
    17. Medzinárodné zásielky obsahujúce akékoľvek alkoholické nápoje, tabakové výrobky a tovar podliehajúci spotrebnej dani,
    18. Zásielky na leteckú prepravu obsahujúce: nádoby pod tlakom (napr. obyčajné spreje), výbušné látky a predmety, plyny a skvapalnené podchladené plyny, látky náchylné k samovznieteniu, látky podporujúce horenie, oxidačné látky, korozívne látky a ďalšie komodity uvedené na zozname DGR – Pravidlá pre prepravu nebezpečného tovaru vydanými Medzinárodnou asociáciou leteckých dopravcov (IATA),
    19. Fľaše a sklenené nádoby, ktoré nie sú zabalené v certifikovaných obaloch určených na balíkovú prepravu,
    20. Nádoby s tekutinami, zasielané spoločne s iným obsahom,
    21. Zásielky, ktorých obsah nie je zbavený prevádzkových kvapalín – oleja, benzínu a pod.,
    22. Sklo a iný tovar (alebo jeho časti) vyrobený zo skla, porcelánu či liatiny, kameninové výrobky a iné výrobky z obdobných materiálov,
    23. Televízory alebo monitory s uhlopriečkou väčšou ako 42“ alebo zahnuté televízory,
    24. Voľne stojace spotrebiče (okrem paletovej prepravy s dopravcom Toptrans),
    25. Sanitárna keramika a granitové drezy (okrem paletovej prepravy s dopravcom Toptrans),
    26. Kožušiny, zvieracie kože (od iných ako domestikovaných zvierat), nevyčinenej kože, slonovina.
  1. Pre prípad porušenia tejto povinnosti zjednávajú zmluvné strany zmluvnú pokutu vo výške rozdielu skutočnej ceny takto nezákonne odoslaného tovaru a sumy 230 EUR, alebo ekvivalent tejto sumy v miestnej mene na balík, ktorú je Objednávateľ povinný zaplatiť Poskytovateľovi.
  1. V prípade balíkových zásielok sú u niektorých dopravcov z prepravy vylúčené Nemanipulovateľné zásielky po valčekovej dráhe (zásielky zabalené v čiernej fólii, zásielky bez pevného ochranného obalu, zásielky, ktoré nemajú kompaktný tvar kvádra, kocky, alebo viac-hranného tubusu, zásielky z ktorých vyčnievajú časti prepravovaného predmetu, poprípade obálky a iné, podľa podmienok zvoleného Dopravcu). Odovzdaním takejto zásielky na prepravu je Poskytovateľ oprávnený Objednávateľovi účtovať zmluvnú pokutu až do výšky 20 EUR za každú nemanipulovateľnú zásielku.
  1. V závislosti od poskytovanej služby môže Poskytovateľ a Dopravca ďalej rozšíriť definíciu zásielky vylúčenej z prepravy. Poskytovateľ ani Dopravca nie je povinný pri prevzatí zásielky skúmať, či zásielka nie je z prepravy vylúčená a prevzatie zásielky na prepravu tak nie je možné považovať za potvrdenie, že zásielka nie je z prepravy vylúčená.
  1. V prípade Zásielok vylúčených z prepravy je Poskytovateľ alebo Dopravca oprávnený:
    1. odmietnuť prevzatie zásielky na prepravu a požadovať od Objednávateľa náklady na zabezpečenie neúspešnej prepravy vo výške 8 EUR,
    2. Zásielku vrátiť Objednávateľovi alebo Odosielateľovi, prípadne uskladniť na vyzdvihnutie Objednávateľom alebo správnymi orgánmi na náklady Objednávateľa,
    3. Zásielku doručiť bez oznámenia Objednávateľovi a následne od Objednávateľa požadovať príslušný príplatok alebo úhradu zvýšených nákladov,
    4. Zásielku na náklady Objednávateľa zlikvidovať, ak je takýto postup v súlade s právnymi predpismi, alebo ho vyžaduje charakter zásielky a odvrátenie hroziacej škody alebo ohrozenia,
    5. požadovať od Objednávateľa náhradu škody vzniknutej na iných zásielkách, majetku Poskytovateľa alebo Dopravcu alebo iných osôb v príčinnej súvislosti s vylúčenou zásielkou, prípadne nesprávnych údajov poskytnutých Objednávateľom.

I. Riešenie sporov

  1. Vzájomné spory medzi predávajúcim a kupujúcim riešia všeobecné súdy. Kupujúci, ktorý je spotrebiteľom, má podľa zákona č. 250/2007 Z.z. Zákon o ochrane spotrebiteľa, v platnom znení, právo na mimosúdne riešenie spotrebiteľského sporu z kúpnej zmluvy alebo zo zmluvy o poskytovaní služieb. Subjektom, ktorý je oprávnený mimosúdne riešenie sporu vykonávať, je Česká obchodní inspekce. Bližšie informácie sú dostupné na webových stránkach www.coi.cz.
  1. Mimosúdne riešenie spotrebiteľského sporu sa začína výlučne na návrh spotrebiteľa, a to iba v prípade, že sa spor nepodarilo s predávajúcim vyriešiť priamo. Návrh možno podať najneskôr do 1 roka odo dňa, keď spotrebiteľ uplatnil svoje právo, ktoré je predmetom sporu, u predávajúceho prvýkrát.
  1. Spotrebiteľ má právo začať mimosúdne riešenie sporov online prostredníctvom platformy ODR dostupnej na webovej stránke ec.europa.eu/consumers/odr/.
  1. Po dobu trvania rokovania o mimosúdnom urovnaní sporu nebežia a ani nezačnú plynúť premlčacie a prekluzívne lehoty podľa občianskeho zákonníka, kým jedna zo strán sporu výslovne neodmietne v rokovaní pokračovať.
  1. Dozor nad dodržiavaním povinností podľa zákona č. 250/2007 Z.z. Zákona o ochrane spotrebiteľa, v platnom znení, vykonáva Česká obchodní inspekce (www.coi.cz).

J. Zásielky na dobierku

  1. Pri zásielkách zasielaných na dobierku vykonáva Poskytovateľ alebo Dopravca u Príjemcu Zásielky inkaso sumy určenej Objednávateľom (maximálne do výšky 2 000 EUR alebo ekvivalent tejto sumy v miestnej mene za balík) a poukáže túto čiastku na účet príkazcu v súlade s týmito podmienkami. Dobierkové sumy budú zaslané na účet určený Objednávateľom do 7 pracovných dní po ich vybratí u EUR dobierok a 10 pracovných dní po ich vybratí u CZK dobierok. Deň doručenia zásielky sa do tohto intervalu nepočíta. Zaslaním sa rozumie deň, kedy budú odpísané z účtu Poskytovateľa.
    1. Pre Dopravcu Zásielkovňa platí lehota zaslania na účet Objednávateľa do 12 pracovných dní u EUR dobierok a do 20 pracovných dní u EUR dobierok. Ostatné ustanovenia tohto odseku sa nemenia.
  1. Objednávateľ zadáva dobierkové dáta on-line prostredníctvom Webovej stránky, pomocou dátovej vety (API), telefonicky, alebo pomocou mobilnej aplikácie.
  1. Zasielať na dobierku Poskytovateľ umožňuje do nasledujúcich krajín:
    1. Slovensko – vnútroštátne zásielky,
    2. Česká Republika.
  1. V prípade, že je služba Poskytovateľa vnútroštátna, je Objednávateľ povinný v zmluve vyznačiť čiastku dobierky v spoločnej európskej mene (EUR). Takto označená čiastka bude vybraná od Príjemcu pri prevzatí zásielky.
  1. V prípade, že sa dobierková služba poskytuje na území Českej republiky, je Objednávateľ povinný v zmluve vyznačiť čiastku v českej mene (CZK). Takto označená čiastka bude vybraná od Príjemcu pri prevzatí zásielky. Iná mena ako česká koruna nebude na území Českej republiky od Príjemcov zásielok vyberaná.
  1. Bankový účet určený Objednávateľom, kam má byť Poskytovateľom poukázaná dobierková čiastka za zásielku, musí byť vedený v spoločnej európskej mene (EUR) v bankovom ústave so sídlom v Slovenskej republike, ak ide o Vnútroštátnu zásielku. Ak sú služby Poskytovateľa poskytované na území Českej republiky, je výška dobierky za zásielku poukázaná Poskytovateľom na bankový účet určený Objednávateľom, ktorý je vedený v českej mene (CZK), a to buď u bankového ústavu so sídlom v Českej, alebo Slovenskej republike.
  1. Ak Objednávateľ dodá chybné dobierkové dáta, najmä ak je na strane zasielateľa nutné spracovávať dobierkové dáta príkazcu manuálne (napr. v prípade neplatného kódu banky), je zasielateľ oprávnený účtovať príkazcovi administratívny poplatok za každú zásielku, ku ktorej museli byť dobierkové dáta spracované manuálne. Objednávateľ zároveň zodpovedá za škody spôsobené Poskytovateľovi chybným zadaním dobierkových dát či inou chybou vzniknutou v dôsledku nedodania dobierkových dát riadne či včas Objednávateľom.
  1. Všetky náklady spojené s bankovou transakciou a prevodom finančných prostriedkov hradí Objednávateľ. Ak by Objednávateľ označil účet u iného bankového ústavu, kam má byť poukázaná dobierková čiastka za zásielku, ktorý nemá sídlo v Slovenskej republike, respektíve ani v Českej republike ani na území Slovenskej republiky, je Objednávateľ povinný oznámiť Poskytovateľovi v lehote do 7 kalendárnych dní iný spôsob poukázania dobierkovej sumy (napr. iný bankový ústav so sídlom v Slovenskej republike, respektíve v Českej republike alebo na území Slovenskej republiky, či zaslanie formou poštovej poukážky na adresu Klienta). Poskytovateľ nie je oprávnený poukázať dobierkovú sumu na účet vedený v bankovom ústave so sídlom iným, než sú vyššie uvedené a pre prípad omeškania s poukázaním dobierkovej sumy v tomto prípade nenesie žiadnu zodpovednosť.
  1. Prevodný kurz EUR / CZK, ktorý je aplikovaný pri vyplácaní dobierkovej čiastky Príkazcovi, vychádza zo strednej hodnoty ČNB v deň objednania, upravenej o 2,5% v prospech Poskytovateľa.
  1. Úhrada dobierkovej čiastky sa môže uskutočniť v hotovosti alebo prostredníctvom platobnej karty akceptovanej Dopravcom. V prípade úhrady dobierkovej čiastky platobnou kartou je Poskytovateľ oprávnený účtovať Objednávateľovi príplatok, a to aj v prípade keď si Objednávateľ túto službu výslovne neobjednal. Objednávateľ nemá možnosť obmedziť výber úhrady dobierkovej čiastky len na konkrétny spôsob (hotovosť alebo platobná karta).

K. Odmena za služby a platobné podmienky

  1. Za všetky realizované služby objednané Objednávateľom účtuje Poskytovateľ poplatky podľa aktuálnej kalkulácie ceny na Webových stránkach, vrátane služieb doplnkových, nadštandardných úkonov, príplatkov a ďalších služieb.
  1. Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo reagovať na aktuálny cenový vývoj pohonných hmôt a energetických zdrojov, a účtovať nad základnou cenou prepravy palivový príplatok. Palivový príplatok je k dispozícii na webe poskytovateľa.
  1. Poskytovateľ prepravuje len balíky, ktorých prepravné náklady hradí Objednávateľ, nevyplatené balíky neprepravuje. Konkrétna výška prepravného je určená na základe skutočnej alebo objemovej hmotnosti zásielky podľa toho, ktorá z týchto hodnôt je vyššia. Prepravné stanovené na základe objemovej hmotnosti je možné určiť len v prípade, že vstupné údaje pri zadávaní objednávky vyžadujú zadanie rozmerov zásielky.
  1. Poskytovateľ a Dopravca sú oprávnení upraviť údaj o hmotnosti resp. ďalších parametroch zásielky uvedené Objednávateľom a následne priradiť zodpovedajúce služby v prípade, že zistia rozdiel medzi údajom uvedeným v objednávke prepravy a skutočnými parametrami zásielky. V takom prípade je na účely výpočtu výšky odmeny Poskytovateľa rozhodujúci údaj zistený Dopravcom.
  1. Náklady navyše vzniknuté z dôvodu colného odbavovania či iných konaní idú na ťarchu Objednávateľa.
  1. Poskytovateľ je oprávnený dojednať s Objednávateľom na základe dlhodobej spolupráce vlastné platobné podmienky s možnosťou úhrady kumulatívnej faktúry za dohodnuté obdobie. Objednávateľ je povinný uhradiť faktúru najneskôr v deň jej splatnosti. V prípade omeškania je Poskytovateľ oprávnený účtovať penále z omeškania spoločne s riadne vyfaktúrovanou dlžnou sumou vo výške 0,05% z dlžnej sumy za každý deň omeškania.
  1. Poskytovateľ je oprávnený dojednať s Objednávateľom na základe dlhodobej spolupráce vlastné cenové podmienky, ktoré sú potom súčasťou zmluvy uzatvorenej medzi Poskytovateľom a Objednávateľom. Takéto cenové podmienky sú platné len po dobu platnosti zmluvy, pričom rozhodujúcim dňom pre platnosť takýchto cenových podmienok sa rozumie deň, kedy bola uzatvorená konkrétna písomná zmluva medzi Poskytovateľom a Objednávateľom o poskytovaní služieb Zaslať.sk. V prípade poskytnutia služieb na dobierku, je Poskytovateľ oprávnený si započítať svoje splatné pohľadávky za Objednávateľom, na dobierkové sumy vybrané pri doručení dobierkových Zásielok od Príjemcov, pokiaľ nie je v zmluve uvedené inak.
  1. Platby sa vykonávajú vopred prostredníctvom bankových prevodov, elektronickou platobnou bránou, pomocou predplateného konta v Objednávkovom systéme odpočtom Kreditov, alebo na faktúru so splatnosťou podľa individuálne dohodnutých platobných podmienok. Bankový účet Poskytovateľa pre platbu prevodom je vedený vo Fio banka, a.s., číslo účtu: SK77 8330 0000 0028 0077 3991.
  1. Poskytovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za transakcie cez platobnú bránu.
  1. V prípade, že Objednávateľ nadobudne dojem, že Poskytovateľ nesprávne vyúčtoval Objednávateľovi služby Zaslať.sk na základe daňového dokladu, je Objednávateľ oprávnený písomne na túto skutočnosť Poskytovateľa upozorniť, vyznačiť konkrétne nesprávnosti a požiadať Poskytovateľa o vystavenie nového správneho daňového dokladu, a to v lehote do 15 kalendárnych dní odo dňa vystavenia daňového dokladu. A ak tak Objednávateľ neurobí, má sa za to, že vyúčtovanie uvedené v daňovom doklade je bezchybné a Poskytovateľovi vznikol nárok na zaplatenie ceny za služby podľa zaslaného daňového dokladu. Ak bolo vyúčtovanie uvedené v daňovom doklade nesprávne, Poskytovateľ v lehote 30 dní po doručení upozornenia Objednávateľa na nesprávne vyúčtovanie, zašle Objednávateľovi nový a správny daňový doklad so správnym vyúčtovaním služieb a vystornuje chybný daňový doklad. V prípade, že Objednávateľ chce upozorniť Poskytovateľa na skutočnosť vyúčtovania zmluvnej pokuty za Nemanipulovateľnú (atypickú) zásielku (odsek H.5) alebo odmeny za službu vyššiu ako podľa údajov zadaných Poskytovateľom (a to na základe vyšších skutočných parametrov zásielky - podľa odsekov C.2 a K.4), zaväzuje sa k takému upozorneniu priložiť dôkazy (napr. fotografie), ktoré dokazujú pravdivosť ním zadaných parametrov zásielky.

L. Kreditný systém

  1. Objednávateľ môže dobiť Kredit vo výške ľubovoľnej peňažnej sumy v rozmedzí definovanom v Objednávkovom systéme, a to aj opakovane. Maximálna možná výška zostatku Kreditu jedného Objednávateľa môže byť najviac 2000 EUR vrátane DPH, alebo ekvivalent tejto sumy v EUR. Kredit možno dobiť niektorou z podporovaných platobných metód, ktoré sú v Objednávkovom systéme k dispozícii.
  1. V prípade, že zostatok Kreditu Objednávateľa by mohol vzrásť nad stanovený limit, vyhradzuje si Poskytovateľ právo zamedziť ďalšiemu dobitiu Kreditu nad túto stanovenú čiastku, pokiaľ dôjde k takejto nadlimitnej poukázanej platbe, kedy ju súčasne Objednávateľovi vráti na účet, z ktorého platbu poukazoval.
  1. Objednávateľ má prístup k zobrazeniu zostatku Kreditu a k prehľadu transakcií vykonaných po prihlásení do svojho užívateľského konta v Objednávkovom systéme. V prípade nezrovnalostí je Objednávateľ oprávnený výšku zostatku Kreditu alebo transakcie reklamovať u Poskytovateľa, a to bezodkladne po zistení akejkoľvek nezrovnalosti, najneskôr však do troch kalendárnych mesiacov od uskutočnenia reklamovanej transakcie. Túto reklamáciu je Objednávateľ povinný doložiť preukázaním dokladov.
  1. Prevádzkovateľ je oprávnený z hodnoty Kreditu odčítať hodnotu úhrad jednotlivých odmien za zrealizované služby Poskytovateľa objednané Objednávateľom, a to bezprostredne po tom, čo na úhradu jednotlivého poplatku Poskytovateľovi vznikne nárok. Uhradené poplatky Poskytovateľ Objednávateľovi vyúčtuje vždy súhrnne za uplynulý kalendárny mesiac, a zašle mu prehľad v elektronickej podobe na kontaktný e-mail Objednávateľa.
  1. Faktúry – sú daňové doklady vystavené do 15 kalendárnych dní odo dňa prijatia platby na účet Poskytovateľa. Dňom uskutočnenia zdaniteľného plnenia daňového dokladu je deň prijatia odplaty na účet Poskytovateľa alebo deň navýšenia Kreditu, a to ten deň, ktorý nastane skôr.
  1. Poskytovateľ si vyhradzuje právo zablokovať nabíjanie alebo čerpanie Kreditu na účte Objednávateľa, pokiaľ dôjde k závažnému podozreniu o pokus o platenie odcudzenou platobnou kartou, z dôvodu podozrenia na neoprávnenú manipuláciu s prístupovými údajmi k užívateľskému účtu, z dôvodu podozrenia na neoprávnenú manipuláciu s účtom alebo iné podozrivé aktivity týmto účtom vykonané, alebo ak dôjde k závažnému porušeniu Obchodných podmienok. Na žiadosť Objednávateľa alebo na základe uváženia Poskytovateľa potom do 1 mesiaca od zablokovania nabíjania alebo čerpania Kreditu na účte Objednávateľa bude suma zodpovedajúca zostatku Kreditu v súlade s týmito Podmienkami vrátená na bankový účet.
  1. V prípade, že Objednávateľ požiada Poskytovateľa o vrátenie prostriedkov poskytnutých na Kredit, je povinný uviesť sumu, ktorú žiada vrátiť, užívateľský účet a dôvod vrátenia. Takýto prípis musí byť zaslaný písomne do sídla Poskytovateľa s originálnym podpisom Objednávateľa alebo elektronicky na e-mailovú adresu reklamace@zaslat.sk. Finančné prostriedky budú vrátené na bankový účet, z ktorého bol Kredit uhradený. V prípade žiadosti o vrátenie prostriedkov na iný bankový účet si Poskytovateľ vyhradzuje právo požadovať od Objednávateľa žiadosť s vlastnoručným podpisom, prípadne žiadosť zamietnuť.
  1. Objednávateľovi je účtovaný poplatok za vrátenie Kreditu zodpovedajúcu 10% z prostriedkov, ktoré sú požadované na vrátenie, minimálne však 4 EUR, alebo ekvivalent tejto sumy v miestnej mene.
  1. Objednávateľ berie na vedomie a súhlasí s tým, že v prípade, že nedôjde k vyčerpaniu Kreditu po dobu 2 rokov od poslednej zmeny zostatku Kreditu (smerom nahor i nadol), nevyčerpaný Kredit prepadá Poskytovateľovi, teda Objednávateľ nie je oprávnený požadovať vrátenie Kreditu ani čerpať služby Poskytovateľa oproti Kreditu.

M. Preprava Vlastným dopravcom

  1. Objednávateľ má možnosť využiť na prepravu Zásielok vlastného zmluvného partnera, teda Vlastného Dopravcu. Pokiaľ si na prepravu Zásielky Objednávateľ zvolí Vlastného Dopravcu, nemôže medzi Objednávateľom a Poskytovateľom dôjsť k uzavretiu Čiastkovej zmluvy o sprostredkovaní prepravy, ale iba k uzavretiu Čiastkovej zmluvy o odovzdaní dát.
  1. Ak si zvolí Objednávateľ na prepravu Vlastného Dopravcu, je momentom uzavretia Zásielky uzavretá Čiastková zmluva o odovzdaní dát.
  1. Aby mohol Objednávateľ využiť na prepravu Vlastného Dopravcu, musí najprv s týmto Vlastným Dopravcom vstúpiť do zmluvného vzťahu, získať od neho autentifikačné údaje a tieto autentifikačné údaje odovzdať Poskytovateľovi, ktorý následne vykoná potrebné nastavenia v Objednávkovom Systéme a tohto Vlastného Dopravcu vloží Objednávateľovi do ponuky Dopravcu.
  1. V prípade využívania Vlastného Dopravcu sa cena prepravy Zásielok riadi zmluvným vzťahom medzi Objednávateľom a týmto Vlastním Dopravcom, do ktorého Poskytovateľ nezasahuje. V takom prípade nie je cena prepravy uvedená a Objednávateľ platí Poskytovateľovi podľa cenníka iba odmenu za vkladanie dát o zásielke prostredníctvom Objednávkového systému a odovzdanie dát zvolenému Vlastnému Dopravcovi.
  1. Poskytovateľ nezodpovedá za škody vzniknuté výpadkom Objednávkového systému a nemožnosťou zadať alebo odovzdať tieto dáta Vlastnému dopravcovi.
  1. Poskytovateľ tiež nezodpovedá za správnosť dát odovzdaných Vlastnému dopravcovi pomocou Objednávkového systému.

N. Colné odbavenie

  1. Zásielky, ktoré prekročia hranice štát a obsahujú tovar (nie dokumenty), musia byť preclené. Objednávateľ je povinný sa uistiť, že tovar je odoslaný v súlade so všetkými regulačnými colnými požiadavkami. Objednávateľ je plne zodpovedný za poskytnutie všetkých dokumentov a informácií potrebných na colné odbavenie.
  1. Objednávateľ vyhlasuje a zaručuje, že všetka vývozná/dovozná dokumentácia a informácie, ktoré v súvislosti s tovarom a colným konaním zásielky poskytuje, sú pravdivé, správne a úplné.
  1. Faktúra na colné účely môže byť vlastnoručne vytlačená so všetkými potrebnými údajmi a musí byť pripevnená k vonkajšiemu obalu zásielky alebo vyplnená online na internetových stránkách Poskytovateľa v prípade, že to Dopravca pre danú krajinu umožňuje.
  1. Objednávateľ je povinný sa na vlastné náklady uistiť, či môže tovar zasielaný do zahraničia vstúpiť do cieľovej krajiny v súlade s platnými právnymi predpismi a spĺňa všetky prípadné požiadavky na licenciu alebo povolenie. Informácie o právnych predpisoch jednotlivých krajín podané akoukoľvek formou Poskytovateľom nie sú oficiálnym výkladom predpisov, nenahrádzajú ich a tieto informácie nie sú nijako zaručené ani právne vynútiteľné.
  1. Ak sa nesprávne vyplnenie dokumentácie alebo jej úplná absencia zistí po prijatí zásielky na prepravu a spôsobí oneskorenie doručenia alebo iné možné komplikácie, Poskytovateľ ani Dopravca nenesú zodpovednosť. Objednávateľ v takomto prípade nemá nárok na reklamáciu služby od Poskytovateľa.
  1. Všetky medzinárodné zásielky sa zasielajú výlučne podľa podmienok Incoterms režimu DAP, pričom všetky clá a dane cieľovej krajiny hradí príjemca.
  1. Objednávateľ sa zaväzuje zaplatiť Poskytovateľovi prepravné, náklady spojené s prepravou a znáša konečnú zodpovednosť za colné výmery, dane, pokuty a iné sankcie, štandardné zálohy a iné poplatky (vrátane administratívnych poplatkov), ktoré vznikli v dôsledku prepravy, a to v plnej výške bez ohľadu na to, či bol tovar doručený na adresu Príjemcu. Toto ustanovenie sa uplatňuje aj v prípade ak clá a poplatky sú hradené Príjemcom alebo Odosielateľom (ak je odlišný Objednávateľa), a pritom ním nie sú uhradené po prvej žiadosti o ich uhradenie.
  1. Ak Objednávateľ odmietne uskutočniť dostatočné opatrenia na uhradenie vzniknutých nákladov, môže byť zásielka vrátená Odosielateľovi (v takom prípade bude Objednávateľ zodpovedný za pôvodné poplatky, ako aj za poplatky za vrátenie zásielky) alebo umiestnená do dočasné uskladnenia, verejného alebo colného skladu alebo bude považovaná za nedoručiteľnú.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť za zásielky, ktoré neboli vyzdvihnuté na colnom úrade, a takéto zásielky sa môžu považovať za nedoručiteľné.
  1. Ak to miestne právne predpisy umožňujú alebo ak nie je uvedené inak, vybraný dopravca zabezpečí colné odbavenie medzinárodných zásielok. Dopravca predloží informácie o preprave colnému úradu a iným regulačným úradom za účelom uskutočnenia colného odbavenia. Colné odbavenie je do 5 položiek zahrnuté v konečnej cene prepravy, za každú ďalšiu položku je Objednávateľovi účtovaný poplatok vo výške 20 EUR.
  1. Poskytovateľ je oprávnený účtovať dodatočný manipulačný poplatok za colné odbavenie pri spracovaní preclenia u medzinárodných zásielkách, na úhradu cla a daní colnému úradu v mene platcu, na Služby požadované Odosielateľom, Príjemcom alebo treťou stranou, alebo ako náhradu nákladov, ktoré boli prevedené príslušným orgánom verejnej správy na Dopravcu alebo Poskytovateľa a ktoré sa týkajú príslušného podania danému orgánu verejnej správy.
  1. Objednávateľ v prípade potreby splnomocní Dopravcu, Poskytovateľa alebo jeho zástupcu, aby učinil a podal prehlásenie o vývoze a spätnom vývoze a všetky súvisiace opatrenia ako priamy zástupca v mene a na účet Objednávateľa. Objednávateľ nesie zodpovednosť a ochráni Poskytovateľa pred akýmikoľvek následkami nedodržania príslušných colných zákonov a predpisov zo strany Objednávateľa.

O. Ochrana osobných údajov

  1. Poskytovateľ je Správcom osobných údajov podľa čl. 4 bod 7 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 (ďalej tiež nariadenie "GDPR" o ochrane fyzických osôb pri spracovaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov vo vzťahu k Objednávateľovi a Spracovateľom vo vzťahu k Odosielateľovi a Príjemcovi, v prípade ak sa nejedná o ten istý subjekt.
  1. Objednávateľ súhlasí s tým, aby Poskytovateľ spracovával, zhromažďoval a uchovával osobné údaje Objednávateľa uvedené v zmluve, prípadne získané z iných zdrojov súvisiacich so vzájomnou spoluprácou, a ďalšie osobné údaje nevyhnutné na poskytovanie zasielateľských služieb. Tieto osobné údaje budú Poskytovateľom spracovávané a uchovávané na účely splnenia jeho záväzkov vyplývajúcich zo zasielateľskej zmluvy a na evidenčné účely. Osobné údaje znamenajú predovšetkým:
      • v prípade fyzických osôb: meno a priezvisko, adresu bydliska, číslo bankového účtu, e-mailovú adresu, telefónne číslo;
      • v prípade spoločností: meno a priezvisko kontaktných osôb, telefónne číslo kontaktných osôb, e-mailovú adresu kontaktných osôb, názov spoločnosti, fakturačnú adresu, IČO, DIČ, číslo bankového účtu.
  1. Objednávateľ sa zaväzuje zabezpečiť súhlas všetkých osôb zúčastnených na obchodnom vzťahu medzi Poskytovateľom a Objednávateľom, najmä Odosielateľa a Príjemcu, so spracovaním osobných údajov.
  1. Objednávateľ súhlasí s poskytnutím týchto osobných údajov tretím stranám. Osobné údaje budú spracovávané v elektronickej podobe automatizovaným spôsobom alebo v tlačenej podobe neautomatizovaným spôsobom.
  1. Kompletné Podmienky ochrany osobných údajov sú prílohou č. 1 týchto Obchodných podmienok a sú tiež k dispozícii na https://www.zaslat.sk/ochrana-sukromia.
  1. Práva a povinnosti zmluvných strán pri spracovaní osobných údajov Odosielateľov a Príjemcov sú upravené Zmluvou o spravovaní osobných údajov, ktorá je prílohou č. 2 týchto Obchodných podmienok a sú tiež k dispozícii na https://www.zaslat.sk/spracovatelska-zmluva.
  1. Poskytnutie osobných údajov osôb, ktoré s Poskytovateľom mienia uzatvoriť zmluvu je dobrovoľné, avšak zo strany Poskytovateľa je ich poskytnutie podmienkou uzatvorenia zmluvného vzťahu a plnenie záväzkov Poskytovateľa z tohto zmluvného vzťahu.
  1. Objednávateľ berie na vedomie, že je povinný svoje osobné údaje (pri registrácii, vo svojom užívateľskom účte, pri objednávke uskutočnenej z webového rozhrania obchodu) uvádzať správne a pravdivo a že je povinný bez zbytočného odkladu informovať predávajúceho o zmene vo svojich osobných údajoch. Objednávateľ potvrdzuje, že poskytnuté osobné údaje sú presné a že bol poučený o tom, že sa jedná o dobrovoľné poskytnutie osobných údajov.
  1. Poskytovateľ nenesie zodpovednosť za správnosť či pravdivosť informácií, ktoré registrovaní užívatelia uvádzajú na Webovej stránke. Takisto Poskytovateľ nenesie zodpovednosť za správnosť či pravdivosť informácií poskytovaných webovými portálmi, na ktorých sa nachádzajú odkazy na webovom portáli Poskytovateľa.
  1. Objednávateľ je zodpovedný za následky a škody, ktoré vznikli v dôsledku zneužitia prístupových oprávnení a hesiel do Objednávkového systému. Poskytovateľ tieto prístupy zriaďuje pre osoby oprávnené podľa Zmluvy, prípadne pre splnomocnených Objednávateľa. Objednávateľ je povinný urobiť na svojej strane potrebné opatrenia proti ich zneužitiu.
  1. Objednávateľ súhlasí s tým, aby Poskytovateľ na účely zlepšenia kvality poskytovaných služieb, prípadne pre účely budúceho doloženia obsahu telefonických objednávok prepravy, nahrával hovory uskutočnené na zákazníckej linke Poskytovateľa.

P. Ukladanie cookies, monitorovanie návštevnosti a užívateľské účty

  1. Objednávajúci súhlasí s ukladaním tzv. Cookies na jeho počítač. Uložením cookies nedochádza k osobnej identifikácii. Objednávajúci môže ukladanie cookies vylúčiť vo svojom internetovom prehliadači. Dôjde tým však k obmedzenej funkčnosti webového portálu Poskytovateľa.
  1. Webové stránky Poskytovateľa užívajú aplikáciu Google Analytics, webovú analytickú službu od spoločnosti Google. Tento program slúži na monitorovanie a vytváranie štatistiky návštevnosti webových stránok Poskytovateľa. Google Analytics funguje na princípe ukladania cookies. Pomocou cookies sú ukladané dáta týkajúce sa navštívenia a užívania webovej stránky (a to vrátane IP adresy). Tieto dáta slúžia ku skvalitneniu služieb Poskytovateľa.
  1. Webové stránky ďalej používajú cookies využívané pre identifikáciu užívateľa v partnerskom (affiliate) programe Poskytovateľa.
  1. Zálohovanie užívateľských údajov (napr. Prihlasovacieho hesla) je potrebné na správne používanie webových stránok Poskytovateľa. K užívateľským informáciám patria aj prístupové údaje (IP adresa, dátum, čas, navštívená stránka), ktoré sa ukladajú, akonáhle užívateľ navštívi webový portál. Tieto dáta zostanú anonymné a vyhodnotia sa čisto na účely štatistiky. Táto štatistika slúži na skvalitnenie služieb. Tieto údaje nie sú odovzdávané tretej strane na účely komerčné či nekomerčné. Užívateľské dáta sú zálohované po dobu 12 mesiacov.

Q. Nakladanie s nedoručiteľnou zásielkou

  1. Zásielku, ktorou sa nepodarí doručiť adresátovi alebo vrátiť odosielateľovi, a ktorá bude dopravcom vrátená do dispozície Prevádzkovateľa, Prevádzkovateľ uschová na náklady objednávateľa.
  1. Prevádzkovateľ upovedomí objednávateľa na známu adresu o skutočnosti, že je u neho uschovaná nedoručiteľná zásielka, vyzve ho na vyzdvihnutie takej zásielky v lehote 1 mesiaca a upozorní ho na skutočnosť, že zásielka bude uschovaná po dobu 6 mesiacov, po ktorých Prevádzkovateľ danú zásielku predá primerane podľa ustanovenia § 773 Občianskeho zákonníka (z.č. 40/1964 Zb.). Prevádzkovateľ môže vyššie uvedené lehoty skrátiť, ak je tu dôvodná obava, že by sa obsah zásielky znehodnotil skôr.
  1. Prevádzkovateľ je oprávnený zásielku otvoriť za účelom zistenia charakteru obsahu zásielku – z dôvodu posúdenia hodnoty veci, miery pôsobenia času na jej znehodnotenie a nebezpečnosť. Prevádzkovateľ je povinný šetriť práva listovného tajomstva, a toto otvorenie zásielky bude vykonané protokolárne za prítomnosti dvoch oprávnených osôb Prevádzkovateľa, ktoré podpíšu daný protokol.
  1. Prevádzkovateľ pri predaji zásielky prihliadne na to, aby predaj bol pre objednávateľa zásielky čo najvýhodnejší. Ak nebude možné zásielku predať, je Prevádzkovateľ oprávnený zásielku zničiť.
  1. Predaj či zničenie zásielky bude vykonaný protokolárne, kedy tento protokol podpíšu dve prítomné oprávnené osoby Prevádzkovateľa.
  1. Ak si objednávateľ nevyzdvihne zásielku vo výzve určenej lehote osobne v mieste jej uschovania, je povinný po uplynutí tejto lehoty uhradiť náklady na uschovanie zásielky vo výške 100 Sk za začatý deň uskladnenia. Ak bude objednávateľ požadovať doručenie zásielky do svojej dispozície, zaväzuje sa uhradiť cenu za prepravu zásielky z miesta uschovania na udanú adresu.
  1. Výťažok z predaja bude po započítaní nákladov na predaj, úschovu a ďalších nákladov vydaný objednávateľovi prepravy k jeho žiadosti. Právo žiadať výťažok sa premlčí do 1 roka od oznámenia predaja zásielky.

R. Záverečné ustanovenia

  1. Tieto obchodné podmienky platia v znení uvedenom na webových stránkach Poskytovateľa, v deň potvrdenia požiadavky Objednávateľa Poskytovateľom. Odoslaním objednávky Objednávateľ prijíma všetky ustanovenia Obchodných podmienok v znení platnom v deň odoslania objednávky, tiež platnú cenu objednaných služieb, ak nebolo v konkrétnom prípade preukázateľne dohodnuté inak.
  1. Webové stránky Poskytovateľa, ich vyobrazenie a informácie na nich uvedené sú chránené autorským zákonom. Názvy a označenia služieb Poskytovateľa sú chránené registrovanou ochrannou známkou. Názvy ponúkaných dopravcov a ich služieb sú majetkom oprávnením majiteľov, môžu byť nimi chránené a nie sú nijako spojené s Poskytovateľom.
  1. Akékoľvek spory, nezhody alebo nároky vyplývajúce zo zmluvného vzťahu Poskytovateľa a Objednávateľa budú riešené najprv zmierom. Ak nebude možné tieto spory vyriešiť zmierom, budú riešené súdom miestne príslušným Poskytovateľovi.
  1. Uzatvára sa zmluva na jeden objednaný obchod, prípadne na dobu uvedenú v zmluve. Ktorákoľvek zo zmluvných strán je oprávnená zmluvu na dobu neurčitú vypovedať bez uvedenia dôvodu. Výpovedná doba v tomto prípade predstavuje jeden mesiac a začína plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede druhej zmluvnej strane. Výpovedná doba sa nevzťahuje na jednorazové obchody.
  1. Ktorákoľvek zo zmluvných strán je oprávnená okamžite odstúpiť od zmluvy pre podstatné porušenie záväzkov druhej strany. Pre vylúčenie pochybností sa za podstatné porušenie povinností Objednávateľa na účely tejto zmluvy považuje najmä omeškanie Objednávateľa s plnením ceny uvedenej v objednávke a porušenie povinností dohodnutých týmito Podmienkami. U fyzických osôb nepodnikateľov platí pre odstúpenie od zmluvy ust. O spotrebiteľských zmluvách podľa Občianskeho zákonníka.
  1. Výzvy, odstúpenie a ďalšie jednostranné úkony vykonané jednou zo strán voči druhej strane, pokiaľ nedôjde k ich doručeniu, sa považujú za doručené najneskôr piatym dňom po tom, čo ho strana vykonávajúca úkon podala vo forme doporučenej listovej zásielky na poštovú prepravu prevádzkovateľovi poštových služieb.
  1. Ak vzťah založený zasielateľskou zmluvou obsahuje medzinárodný (zahraničný) prvok, potom strany dojednávajú, že vzťah sa riadi právnym poriadkom Českej republiky. Poskytovateľ je oprávnený kedykoľvek jednostranne meniť tieto Obchodné podmienky alebo aktuálne cenníky služieb a to aj bez predchádzajúceho upozornenia objednávateľa. Objednávateľ je povinný dostatočne často sledovať uvedené Webové stránky Poskytovateľa, zoznamovať sa s uvedenými zmenami, a ak s niektorou zo zverejnených zmien nesúhlasí, je oprávnený zmluvu uzavretú s Poskytovateľom pred dátumom účinnosti zmeny písomne vypovedať vyššie uvedeným spôsobom, v opačnom prípade sa má za to, že sa s uvedenými zmenami zoznámil a súhlasí s nimi a je nimi odo dňa ich účinnosti viazaný.
  1. Ak je akékoľvek ustanovenie podmienok alebo ich časť považované z akéhokoľvek dôvodu za neplatné, bude pre daný účel považované za vypustené. Táto skutočnosť nemá vplyv na platnosť zostávajúcich častí podmienok.
  1. Zmena udajov na faktúre je možná iba do 15tich dní od dátumu uskutočnenia zdaniteľného plnenia (DUZP) a to cez formulár na stránkach www.zaslat.sk/ziadost-o-zmenu
  1. Tieto Obchodné podmienky sú aktualizovaným vydaním Obchodných podmienok vydaných dňa 01. 02. 2023 a nadobúdajú platnosť 01. 08. 2024.

Príloha č. 1 Zásady ochrany osobných údajov

A. Základné ustanovenia

  1. Prevádzkovateľ osobných údajov podľa čl. 4 ods. 7 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 o ochrane fyzických osôb v súvislosti so spracovaním osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov (ďalej len "GDPR") je Zaslat s.r.o., so sídlom Krkonošská 1557/8, 120 00 Praha 2, IČO: 03672808, zapísaná vo verejnom registri vedenom na Mestskom súde v Prahe, oddiel C, vložka 236113 (ďalej len "Správca").
  1. Kontaktní údaje Správce jsou adresa: Sukova 49/4, 602 00 Brno email: info@zaslat.sk telefón: +421 221 026 139
  1. Správca nevymenoval poverenca pre ochranu údajov.

B. Zdroje a kategórie spracovávaných osobných údajov

  1. Správca spracováva osobné údaje, ktoré ste mu poskytol/poskytla, alebo osobné údaje, ktoré Správca získal na základe obstarania prepravy Zásielok a vykonávaním ďalších úkonov súvisiacich s prepravou (ďalej len "Služba") alebo registráciou na webovej stránke správcu (ďalej len "Objednávkový systém").
  1. Ide najmä o:
      • meno a priezvisko
      • názov spoločnosti (subjektu), IČO a IČ DPH a kontaktná osoba pre spoločnosti
      • kontaktné údaje
      • adresa
      • e-mailová adresa
      • telefónne číslo
      • bankové údaje (číslo bankového účtu na účely vyplácania dobierky).

      (ďalej len "Osobné údaje")

C. Zákonný dôvod a účel spracovania osobných údajov

  1. Zákonným dôvodom na spracúvanie osobných údajov je
    1. plnenie zmluvy medzi Vami a Správcom podľa článku 6 ods. 1 písm. b) GDPR,
    2. oprávnený záujem Správcu na poskytovanie priameho marketingu (najmä na zasielanie obchodných oznámení a newsletterov) podľa článku 6 ods. 1 písm. f) GDPR,
  1. účelom spracovania osobných údajov je
    1. spracovanie vašej objednávky, prípadne reklamačného konania a výkon práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvného vzťahu medzi Vami a Správcom; sú vyžadované osobné údaje. ktoré sú nutné pre úspešné plnenie tejto zmluvy (meno a adresa, kontakt), poskytnutie osobných údajov nevyhnutnou požiadavkou na uzavretie a plnenie zmluvy, bez poskytnutia osobných údajov nie je možné zmluvu uzavrieť alebo ju zo strany Správcu plniť.
    2. zistenie spokojnosti s nákupom prostredníctvom e-mailových dotazníkov,
    3. zasielanie obchodných oznámení a uskutočňovanie iných marketingové aktivít.

D. Doba uchovávania údajov

  1. Prevádzkovateľ uchováva osobné údaje
    1. po dobu nevyhnutnú na výkon práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvného vzťahu medzi vami a Správcom a uplatňovanie nárokov vyplývajúcich z týchto zmluvných vzťahov (po dobu 15 rokov od ukončenia zmluvného vzťahu).
    2. po dobu než je odvolaný súhlas so spracovaním osobných údajov na marketingové účely, najdlhšie však 5 rokov od poslednej zmluvy.
  1. Po uplynutí doby uchovávania osobných údajov Správca osobné údaje vymaže.

E. Príjemcovia osobných údajov (subdodávatelia Správcu)

  1. Spracovanie osobných údajov vykonáva Správca, osobné údaje však pre Správcu môžu spracovávať títo spracovatelia:
      • dopravcovia podieľajúci sa na realizácii prepravy Zásielok,
      • zaisťujúci realizáciu platieb na základe zmluvy, služby prevádzkovania webovej aplikácie a ďalšie služby v súvislosti s činnosťou spoločnosti,
      • výdajne miesta a ich prevádzkovatelia, ktorých služby sú potrebné na poskytovanie Služieb,
      • zaisťujúci predajný kanál, marketingové a emailové služby,
      • zaisťujúci spätnú väzbu a dotazníkový prieskum v prípade udelenia súhlasu.
  1. Sú to predovšetkým GOPAY s.r.o., PayPal Inc., General Logistics Systems Czech Republic s.r.o., Direct Parcel Distribution CZ s.r.o., TOPTRANS EU, a.s., UNITED PARCEL SERVICE CZECH REPUBLIC, s.r.o., SendGrid, Inc., Facebook, Google LLC (Google Adwords, Google Analytics, Google Drive), Amazon Web Services, Inc., ComVision Sp. z o.o., tawk.to inc., Hotjar Limited, The Rocket Science Group a Seznam.cz, a.s., prípadne ďalší poskytovatelia spracovateľských softvérov, služieb a aplikácií, ktoré však spoločnosť v súčasnej dobe nevyužíva.
  1. Správca má v úmysle preniesť osobné údaje do tretej krajiny (do krajiny mimo EÚ) alebo medzinárodnej organizácii. Príjemcami osobných údajov v tretích krajinách sú poskytovatelia mailových a cloudových služieb. Ak má zásielka miesto doručenia mimo územia EÚ, súhlasíte s prenosom Osobných údajov Spracovateľovi, so sídlom mimo územia EÚ.

F. Vaše práva

  1. Podľa podmienok GDPR máte
      • Právo na prístup k vašim osobným údajom podľa článku 15 GDPR,
      • právo na opravu osobných údajov podľa článku 16 GDPR poprípade obmedzenie spracovania podľa článku 18 GDPR.
      • Právo na vymazanie osobných údajov podľa článku 17 GDPR.
      • právo vniesť námietku proti spracovaniu podľa článku 21 GDPR a
      • právo na prenosnosť údajov podľa článku 20 GDPR.
      • právo odvolať súhlas so spracovaním písomne alebo elektronicky na adresu alebo e-mail Správcu uvedený v v článku III týchto podmienok.
      • v prípade pochybností o dodržiavaní povinností súvisiacich so spracovaním osobných údajov kontaktovať nás alebo Úrad na ochranu osobných údajov.

G. Podmienky zabezpečenia osobných údajov

  1. Správca vyhlasuje, že prijal všetky primerané technické, administratívne a fyzické bezpečnostné opatrenia pre ochranu bezpečnosti Osobných údajov.
  1. Správca vyhlasuje, že k Osobným údajom majú prístup len ním poverené osoby. Zamestnanci, dodávatelia a zástupcovia, ktorí majú prístup k Osobným údajom, sú povinní udržiavať tieto informácie dôverné a nesmú ich používať k iným účelom, než ktoré sú uvedené vyššie, a zaoberať sa žiadosťami, ktoré nám pošlete.

H. Záverečné ustanovenia

  1. Odoslaním objednávky z Objednávkového systému potvrdzujete, že ste oboznámený/á s podmienkami ochrany Osobných údajov a že ich v plnom rozsahu prijímate.
  1. Práva a povinnosti zmluvných strán pri spracovaní osobných údajov Príjemcov a Odosielateľov zásielok sú upravené Zmluvou o spracovaní osobných údajov, ktorá je prílohu č. 2 týchto Obchodných Podmienok.
  1. Ak sa niektoré ustanovenie podmienok alebo ich časť považuje z akéhokoľvek dôvodu za neplatnú, bude pre daný účel považovaná za vypustenú. Táto skutočnosť nemá vplyv na platnosť zostávajúcich častí týchto podmienok.
  1. Správca je oprávnený tieto Podmienky zmeniť. Novú verziu podmienok ochrany Osobných údajov zverejní na svojích internetových stránkách.

Príloha č. 2 Zmluva o spracovaní osobných údajov - Práva a povinnosti medzi Správcom a Spracovateľom

A. Predmet a účel zmluvy

  1. Objednávateľ (ďalej len "Správca) a spoločnosť Zaslat s.r.o. (ďalej len "Spracovateľ alebo "Poskytovateľ) na základe zmluvného vzťahu, ktorého prílohou je táto Zmluva, spolupracujú v oblasti zabezpečovania prepravy Zásielok z miesta odoslania na miesto doručenia, vrátane vykonania ďalších úkonov súvisiacich s prepravou (ďalej len "Objednávkový systém").
  1. V rámci tejto spolupráce dochádza k prenosu osobných údajov Odosielateľov a Príjemcov, pričom tieto údaje poskytuje Správca a Spracovateľ osobné údaje pre Správcu ďalej spracováva, a to výlučne na účely zabezpečenia doručenia Zásielky podľa zmluvy uzatvorenej so Správcom, a v rámci tejto zmluvy o spracovanie osobných údajov (ďalej len "Spracovateľská zmluva" alebo "Zmluva").
  1. Poskytovateľ je vo vzťahu k osobným údajom Odosielateľov a Príjemcov spracovateľom podľa článku 28 GDPR, pokiaľ nie sú zároveň aj Objednávateľom. Objednávateľ je správcom týchto údajov.

B. Spracovanie osobných údajov

  1. Poskytovateľ vystupuje ako spracovateľ osobných údajov pre správcu osobných údajov - Odosielateľa a je pre neho oprávnený spracovávať nasledujúce osobné údaje Odosielateľov a Príjemcov:
      • meno a priezvisko
      • kontaktné údaje
        • adresa
        • e-mailová adresa
        • telefónne číslo
      • bankové údaje (číslo bankového účtu na účely vyplácania dobierky).
      • informácie o identifikácii zásielky v nevyhnutnom rozsahu

      (ďalej len "Osobné údaje")

  1. Spracovateľ pre správcu nespracováva žiadne zvláštne kategórie osobných údajov.
  1. Poskytovateľ sa zaväzuje pre Užívateľa spracovávať Osobné údaje v rozsahu a za účelom stanoveným v tejto zmluve. Prostriedky spracovania budú automatizované. Poskytovateľ bude v rámci spracovávania Osobné údaje zhromažďovať, ukladať na pamäťové médiá, uchovávať a likvidovať.
  1. Prenos osobných údajov sa uskutočňuje tak, že Správca prostredníctvom Objednávkového systému, buď priamym zadaním alebo elektronicky pomocou API rozhrania Správcu, vloží údaje o Zásielke a uvedie aj Osobné údaje, ktoré sú pre umožnenie poskytovania služieb nevyhnutné - teda zabezpečovanie prepravy Zásielok a vykonanie iných úloh súvisiacich s prepravou (ďalej len "Služba").
  1. Správca je oprávnený rozšíriť účel spracovania v súlade so zákonom, kedy pokyn na ďalšie spracovanie je možné Spracovateľovi oznámiť len písomnou formou - za tu sa považuje taktiež aj e-mailová komunikácia medzi zmluvnými stranami adresovaná oprávneným osobám.
  1. Osobné údaje je možné spracovávať len na pracoviskách Poskytovateľa alebo jeho Pod-spracovateľov, a to aj mimo územia územie Európskej únie.

C. Práva a povinnosti spracovateľa

  1. Spracovateľ sa zaväzuje pre Správcu spracovávať Osobné údaje poskytnuté Objednávateľom, a to po dobu nevyhnutnú na výkon práv a povinností vyplývajúcich zo zmluvného vzťahu medzi Poskytovateľom a Objednávateľom a z uplatňovania nároku z týchto zmluvných vzťahov (po dobu 5 rokov od ukončenia zmluvného vzťahu na účely obrany jeho práv a povinností). Osobné údaje sú spracovávané v súlade s právnymi predpismi, na základe pokynov Správcu a v súlade so záujmami Správcu a Spracovateľ nepoužije spracovávané osobné údaje na vlastnú potrebu, ktorá nesúvisí s vlastnou dopravou.
  1. Spracovateľ sa zaväzuje, že technicky (napr. šifrovanie alebo iné vhodné a potrebné prostriedky) a organizačne zabezpečí ochranu spracovávaných osobných údajov tak, aby sa nemohlo dôjsť k neoprávnenému alebo náhodnému prístupu k údajom, k ich zmene, zničeniu či strate, neoprávneným prenosom, k ich inému neoprávnenému spracovaniu, ako aj k inému zneužitiu, a aby boli personálne a organizačne nepretržite počas trvania spracovávania údajov zabezpečené všetky povinnosti spracovateľa Osobných údajov vyplývajúcich z právnych predpisov.
  1. Prijaté technické a organizačné opatrenia sú primerané úrovni rizika. Spracovateľ pomocou nich zabezpečuje neustálu dôvernosť, integritu, dostupnosť a odolnosť systémov a služieb spracovania, a včas obnovuje dostupnosť osobných údajov a prístup k nim v prípade fyzických či technických incidentov.
  1. K Osobným údajom budú mať prístup len oprávnené osoby Spracovateľa a Subdodávateľov, podľa čl. D. 2 tejto Zmluvy, ktoré budú mať Spracovateľom stanovené podmienky a rozsah spracovania údajov a každá takáto osoba bude pristupovať k Osobným údajom pod svojím jednoznačným identifikátorom.
  1. Poskytovateľ bude užívateľovi nápomocný prostredníctvom vhodných technických a organizačných opatrení, ak je to možné, pre splnenie užívateľovej povinnosti reagovať na žiadosti o výkon práv subjektu údajov stanovených v GDPR, rovnako ako pri zabezpečovaní dodržiavania povinností podľa čl. 32 až 36 GDPR s prihliadnutím na povahu spracovania a informácií, ktoré má Poskytovateľ k dispozícii.
  1. Spracovateľ poskytne Správcovi všetky informácie potrebné na preukázaniu toho, že boli splnené povinnosti podľa tejto zmluvy a GDPR.
  1. Spracovateľ sa zaväzuje na výzvu Správcu opraviť, aktualizovať, vymazať alebo presunúť Osobné údaje podľa pokynov Správcu bez zbytočného odkladu po takejto žiadosti.
  1. Spracovateľ sa zaväzuje zachovávať mlčanlivosť o spracovávaných Osobných údajoch, najmä ich nesmie zverejňovať, šíriť či prenášať iným osobám mimo osoby v zamestnaneckom pomere so Spracovateľom alebo iným oprávneným osobám, ktoré sú spracovaním osobných údajov poverené. Spracovateľ je povinný zabezpečiť, aby taktiež jeho zamestnanci a iné oprávnené osoby dodržiavali záväzok mlčanlivosti.
  1. Akékoľvek podozrenie ohľadom porušenia zabezpečenia ochrany Osobných údajov alebo ohľadom iného neoprávneného prístupu k Osobným údajom je Správca povinný najneskôr do 24 hodín od zistenia hlásiť e-mailom administrátorovi Správcu.
  1. Ak Spracovateľ poruší svoje povinnosti vyplývajúce zo Zmluvy, zodpovedá za akúkoľvek škodu ním spôsobenú. Spracovateľ zodpovedá aj za akúkoľvek škodu spôsobenú porušením tejto Zmluvy zamestnancom spracovateľa.

D. Práva a povinnosti správcu

  1. Správca sa zaväzuje bezodkladne oznamovať všetky jemu známe skutočnosti, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť riadne a včasné plnenie záväzkov vyplývajúcich z tejto Zmluvy a poskytnúť Spracovateľovi potrebnú súčinnosť nevyhnutnú na plnenie tejto Zmluvy.
  1. Správca udeľuje povolenie na zapojenie subdodávateľa (ďalej len "Pod-spracovateľa") ako ďalšieho spracovateľa podľa článku 28 ods. 2 GDPR. Správca ďalej udeľuje Spracovateľovi všeobecné povolenie zapojiť do spracovania ďalšieho spracovateľa Osobných údajov. Spracovateľ musí uložiť svojim Pod-spracovateľom v postavení spracovateľa Osobných údajov rovnaké povinnosti na Ochranu osobných údajov, ako sú stanovené v tejto Zmluve. Ak neplní uvedený Pod-spracovateľ svoje povinnosti v oblasti ochrany údajov, zodpovedá Správcovi za plnenie povinností príslušného Pod-spracovateľa Spracovateľ. Spracovateľ momentálne využíva nasledujúcich Pod-spracovateľov:
    1. dopravcovia, ktorých služby sú potrebné na poskytovanie jednotlivých služieb, najmä General Logistics Systems Czech Republic s.r.o., Direct Parcel Distribution CZ s. r. o., TOPTRANS EU, a.s., UNITED PARCEL SERVICE CZECH REPUBLIC, s. r. o.,
    2. výdajné miesta a ich prevádzkovatelia, ktorých služby sú potrebné na poskytovanie Služieb,
    3. ďalší Pod-spracovatelia, ktorých využitie je potrebné na prevádzku Služieb, najmä hostingové a cloudové služby.
  1. Ak má Zásielka miesto doručenia mimo územia EÚ, súhlasí Správca s poskytnutím Osobných údajov Pod-spracovateľovi so sídlom mimo územia EÚ.

E. Záverečné ustanovenia

  1. Spracovateľ je povinný na žiadosť Správcu vymazať všetky Osobné údaje a ich kópie, okrem prípadu kedy zákon stanovuje povinnosť uchovávať takéto osobné údaje.
  1. V prípade ukončenia zasielateľskej zmluvy a uplynutím doby uvedenej v čl. C. 1 je Spracovateľ povinný uskutočniť likvidáciu Osobných údajov, ktoré mu boli poskytnuté na základe tejto zmluvy.
  1. Kontaktné údaje Poskytovateľa pre záležitosti týkajúce sa tejto Zmluvy: +421 221 026 139, info@zaslat.sk.
  1. Vzťahy touto Zmluvou výslovne neupravené sa riadia GDPR a právom Českej republiky.
  1. V prípade, že námietka subjektu údajov podľa čl. 21 ods. 1 GDPR určená Spracovateľovi bude uznaná za oprávnenú, zaväzuje sa Spracovateľ odstrániť neodkladne od písomnej výzvy Správcu chybný stav. Za písomnú sa taktiež považuje aj emailová komunikácia medzi stranami.
  1. Ak sa akékoľvek ustanovenie zmluvy alebo jej časť považuje z akéhokoľvek dôvodu za neplatné, bude pre daný účel považované za vynechané. Táto skutočnosť nemá vplyv na platnosť zostávajúcich častí zmluvy.
  1. Spracovateľ je oprávnený túto zmluvu zmeniť. Spracovateľ je povinný bez zbytočného odkladu zverejniť novú verziu Zmluvy na svojich internetových stránkach poprípade zašle novú verziu Správcovi na jeho e-mailovú adresu.